Risicogedrag

Middelengebruik, eetproblemen, gameverslavingen en agressie. Deze afstudeerrichting gaat over risicogedrag. Jij leert dit te doorgronden en risicogedrag te verminderen of zelfs voorkomen met behulp van preventie- en interventieprogramma’s.

Over dit studieprogramma

In deze klinische afstudeerrichting volg je een aantal algemene vakken van Pedagogische Wetenschappen en twee vakken die specifiek gaan over risicogedrag. Je loopt stage en schrijft je masterscriptie.

Waarom deze afstudeerrichting 

 • De afstudeerrichting Risicogedrag is de enige master op dit gebied in Nederland.
 • Risicogedrag kom je in veel verschillende situaties binnen de hulpverlening tegen. Met deze opleiding ben je dus breed inzetbaar binnen de hele gezondheidszorg.
 • Tijdens deze afstudeerrichting ontwikkel je zelfstandig een preventie- of interventieprogramma. Ook doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Kortom, jij betreedt goed beslagen de arbeidsmarkt.
 • Professionals uit de praktijk geven gastcollege over praktijkervaringen en -casussen. Bovendien denken die professionals ook nog eens mee over de onderwijsopzet. De vakken sluiten dus naadloos aan op de beroepspraktijk.
 • Vanuit de Radboud Universiteit wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar risicogedrag; er is ruime expertise op de onderliggende processen die schuilgaan achter (risico)gedrag. De drie grootste onderzoekspijlers zijn middelengebruik (drank- en drugsgebruik, maar ook social mediagebruik en gaming), eetgedrag en agressie. Het onderzoek is sterk verweven in het onderwijs dat je krijgt. Lees meer over onderzoek op de website van Developmental Psychopathology Department.

 

Cursussen Risicogedrag

Recente ontwikkelingen in risicogedrag 

In deze cursus bestudeer je actuele ontwikkelingen rondom risicogedrag. Het uitgangspunt is de continue dynamische relatie tussen risicofactoren van het kind of de (jong)volwassene en de (sociale) omgeving. Hoe verklaar je (risico)gedrag op grond van theoretische inzichten? Hoe kun je afwijkend gedrag behandelen? En wat is hierin de rol van de orthopedagoog?

Risicogedrag: onderzoek en klinische praktijk 

Tijdens deze cursus ga je met voorbeelden uit de praktijk aan de slag. Je neemt kennis van de wetenschappelijke theorieën en past deze toe. Zodat je leert effectieve preventie- en interventieprogramma’s te ontwikkelen en te evalueren. Je ontdekt het spanningsveld tussen onderzoek en praktijk en wordt voorbereid op een functie in de toekomstige werksetting.

Totaal EC
60 EC
Verplichte cursussen
P1
P2
P3
P4

Algemene cursussen

Totaal aantal EC: 20 EC
 1. P3
 2. P4
4 EC
 1. P3
 2. P4

Afstudeerrichting Risicogedrag

Totaal aantal EC: 8 EC

Coaching II volg je altijd tijdens de tweede helft van je stage. Als je in het tweede semester aan je stage begint zul je dus in het eerste semester van het volgende studiejaar de cursus Coaching II gaan volgen.

Keuzecursussen
P1
P2
P3
P4

Orthopedagogiek

Minimaal 25 EC, maximaal 25 EC
 1. P1
 2. P2
 3. P3
 4. P4
 1. P1
 2. P2
 3. P3
 4. P4

Pedagogiek

Minimaal 25 EC, maximaal 25 EC
 1. P1
 2. P2
 3. P3
 4. P4

Keuzecursussen zijn vakken die je kunt kiezen binnen je vakgebied. Je kunt een keuze maken uit bovenstaande lijst.

Studenten die in aanmerking willen komen voor een verklaring Basis-Orthopedagoog en de Diagnostiekaantekening volgen een Stage Orthopedagogiek en het vak Diagnostiek.

Studenten die in aanmerking willen komen voor een verklaring Basis-pedagoog volgen een Stage Pedagogiek en het vak Policy, Paradigms and Human Development. 

Thesis & research
P1
P2
P3
P4