Over ons onderzoek

Fysische chemici aan de Radboud Universiteit voeren onderzoek uit met geavanceerde spectroscopische methoden om de werking van moleculen en materialen te begrijpen. Maar dit gaat verder dan alleen de karakterisering van moleculen en materialen. We richten ons op fundamentele kennis: wat betekenen spectroscopische metingen echt? En hoe kunnen we het gedrag van bepaalde moleculen of materialen verklaren? Op deze pagina kun je meer lezen over de relevante instituten, onderzoeksgroepen en unieke faciliteiten die ons hoog aangeschreven onderzoek mogelijk maken.

Onderzoeksinstituten

Wij geloven in kennisoverdracht tussen chemici en natuurkundigen. Daarom zijn in Nijmegen alle materiaalonderzoeken gecombineerd in één instituut: het Institute for Molecules and Materials (IMM). Tijdens je masteropleiding zul je deze interactie ervaren in colleges en stages. Eenmaal afgestudeerd zul je in staat zijn om het jargon van beide disciplines te begrijpen en op die manier de kloof tussen scheikunde en natuurkunde te overbruggen.

Institute for Molecules and Materials

IMM is een interdisciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van scheikunde en natuurkunde. De missie van IMM is om fundamenteel onderzoek uit te voeren om de werking van moleculen en materialen te begrijpen, te ontwerpen en te beheersen.

Onderzoeksgroepen

Hieronder krijg je een indruk van de meest relevante afdelingen voor je stages. Of klik hieronder voor een overzicht van IMM-onderzoeksgroepen en stages die verband houden met Physical Chemistry.

ONDERZOEKSGROEPEN

Solid State NMR

Magnetic Resonance Research Center

Het MRRC richt zich op de ontwikkeling en toepassing van methoden voor kernmagnetische resonantie (NMR) die het mogelijk maken om lokale structuur en dynamiek in functionele materialen te bestuderen, bijvoorbeeld biomacromoleculen en hun interacties.

Theoretical Chemistry

Theoretical & Computational Chemistry

Deze onderzoeksgroep probeert eigenschappen van moleculen, clusters en moleculaire vaste stoffen te verklaren en voorspellen door middel van een computationele benadering met behulp van kwantummechanische, (semi)klassieke en statistisch-mechanische methoden.

FELIX

HFML-FELIX

Dit laboratorium gebruikt intens infraroodlicht en sterke magnetische velden, of beide, om op gevoelige wijze moleculaire structuren en exotische vormen van materie te identificeren.

Onderzoeksfaciliteiten

Radboud Universiteit herbergt een groot aantal geavanceerde spectroscopische faciliteiten. Als masterstudent in Physical Chemistry krijg je de kans om te werken met wetenschappelijke apparatuur die uniek is in Europa en soms zelfs nergens anders ter wereld te vinden is. Je krijgt een overzicht van al deze verschillende methoden en je kunt je kennis toepassen als lid van een laboratorium. Sommige van onze studenten kiezen ervoor om zich te concentreren op de ontwikkeling van nieuwe wetenschappelijke methoden.

High Field Magnet Laboratory (HFML)

Het HFML is een van de weinige faciliteiten ter wereld met continu hoge magnetische velden. Deze magnetische velden brengen verrassende materiaaleigenschappen aan het licht, zoals kwantumfenomenen en transport in grafeen, evenals supergeleiding in laag-dimensionale metalen.

Goudsmit Paviljoen

Magnetic Resonance Research Center (MRRC)

Met vaste-stof NMR-spectroscopie ontrafelen onze onderzoekers het ontwerp en de synthese van nieuwe functionele materialen. Op deze manier karakteriseren ze materialen voor energieopslag en -omzetting, en moleculen zoals polymeren, farmaceutica en katalysatoren.

Free Electron Lasers (FELIX)

Het FELIX laboratorium bestaat uit drie Free Electron Lasers: FELIX, FLARE en FELICE. Samen kunnen ze een uitzonderlijk breed spectrum aan golflengtes produceren, variërend van 3 µm tot 1.5 mm. Dit is ideaal voor het bestuderen van zachte en gecondenseerde materie.

STM / Nanolab

SPiN labs

Een cluster van geavanceerde scanning probe laboratoria, met meerdere STM- en AFM-microscopen en de STILL lab faciliteit, die een van de stilste laboratoria in Nederland is. STM in het Nanolab wordt gebruikt om elektronische en magnetische eigenschappen van oppervlakken en nanoscopische materialen te observeren, tot aan enkele moleculen en atomen.

Cold and Controlled Collisions (CCC)

De studie van botsingen tussen individuele moleculen in de gasfase is een van de meest onthullende methoden om een gedetailleerd begrip van moleculaire structuren en interacties te verkrijgen. De CCC-groep gebruikt geavanceerde experimentele technieken om de kwaliteit van de de botsende partners te optimaliseren, en daarmee het niveau van detail van hun experimenten.

Life Science Trace Gas Facility

De Life Science Trace Gas Facility exploiteert verschillende unieke, geavanceerde trace gasdetectoren die realtime metingen mogelijk maken op ongekende detectieniveaus. De kracht van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica ligt in de 20 jaar ervaring met toepassingen op problemen in de levenswetenschappen, zoals microbiologie, ecologie en menselijke gezondheid.

Laser spectroscopy: Spectroscopie van Vaste Stoffen en Interfaces (SSI) & Moleculaire en Laserfysica (MLP)

Laser spectroscopie is een succesvolle tool voor ultrasensitieve detectie. Onderzoekers aan de Radboud Universiteit hebben methoden ontwikkeld om gassen te detecteren onder het deel per miljard volume (1:10^9). Met behulp van niet-lineaire optische fenomenen bestuderen ze magnetische eigenschappen aan oppervlakken en interfaces met femtoseconde temporele resolutie.