Pepijn van der Zijden

Portretfoto Pepijn van der Zijden
Ethische en politieke filosofie zijn zulke brede onderwerpen dat er altijd wel iets tussen zit dat jij interessant vindt.
Naam
Pepijn van der Zijden
Opleiding
Praktische Filosofie: Kritiek van de Moderniteit
Startdatum studie
Vooropleiding
Filosofie (Radboud Universiteit)

Student Pepijn van der Zijden volgt de masteropleiding Praktische Filosofie aan de Radboud Universiteit. 

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Filosofie combineren met meer praktische onderwerpen vind ik erg fijn. In mijn Bacheloropleiding las ik wel eens een filosofische tekst waarvan ik dacht 'okay vet, maar wat moet ik ermee?' Bij teksten van de praktische vakken van de Master Praktische Filosofie komt die vraag veel minder op. Het gaat over politieke of ethische situaties en het leert je jezelf beter in de wereld te situeren. Iets anders dat ik fijn vind, is dat er heel veel ruimte is om je eigen onderwerpen te kiezen als het gaat om het schrijven van papers. Ethische en politieke filosofie zijn zulke brede onderwerpen dat er altijd wel iets tussen zit dat jij interessant vind.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

De sfeer is altijd behulpzaam. In mijn jaar heb ik van zo goed als alle cursussen een groepschat op Whatsapp waarin mensen elkaar helpen met bepaalde problemen waar ze tegen aan lopen. Ook docenten zijn altijd bereid je te helpen. De sfeer op de faculteit is sowieso altijd al vrij coulant en persoonlijk geweest. Je bent niet een nummer en als je ergens een probleem mee hebt hoef je niet tegen een bureaucratie aan te bonken. Mensen kennen jou persoonlijk en dat is fijn.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Wat ik wel lastig vind, is dat de onderwerpen niet altijd even vrolijk zijn. Er was een vak dat 'politiek geweld' heette. Het was een erg tof vak, maar sommige stof was ook lastig te verteren. Een paar colleges gingen bijvoorbeeld over marteling. Daar werd ik niet perse vrolijk van.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

Ik heb helaas nog niet veel te vertellen over mijn scriptie. Wel weet ik het onderwerp waarover ik zal schrijven, namelijk over de rol van liefde in het werk van Spinoza. Centraal zal staan of Spinoza's vorm van liefde ons vooruit kan helpen in een polariserende samenleving.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master(specialisatie) op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Filosofie betreft uiteindelijk een kritische bevraging of analyse van bepaalde vooronderstellingen. Praktische filosofie stelt vragen naar bepaalde vooronderstellingen omtrent politieke of ethische vooronderstellingen. Vragen als 'hoe ver mag de macht van een overheid gaan' of 'wat voor plicht heeft een individu jegens wildvreemden' om maar enkele voorbeelden op te noemen. Het is belangrijk dat er mensen zijn die dit soort vragen systematisch stellen omdat het vaak de eerste stap is naar het oplossen van bepaalde problemen. Ergens in onze cultuur zit een lek, zijn er gebruiken die verouderd zijn of nooit echt nuttig zijn geweest. Dan komt de (praktisch) filosoof langs als een soort vooronderstellingdokter en zegt 'hmm, dit stukje cultuur lijkt het niet meer goed te doen, het wordt tijd om het te vervangen met een beter idee'. Vervolgens probeert deze anderen te overtuigen van het probleem, zodat ze samen over een oplossing kunnen nadenken. Op deze manier treedt progressie op. Filosofie is dus naar mijn mening altijd het beginpunt van culturele verandering. En dat is belangrijk in een wereld die eigenlijk sneller verandert dan wij kunnen bijhouden.