Manon Hermans

Manon Hermans
Dat maakt dit rechtsgebied wetenschappelijk, maar ook maatschappelijk heel relevant en interessant!
Naam
Manon Hermans
Opleiding
Publiekrecht
Huidige functie
Junior-docent/promovenda Bestuursrecht

Manon Hermans is junior-docent/promovenda Bestuursrecht aan de Radboud Universiteit.

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Manon Hermans. Ik heb de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen gevolgd. Daarbij heb ik ook het honoursprogramma Law Extra gedaan. Na mijn bachelor heb ik gekozen voor de Onderzoeksmaster Publiekrecht. Voor mijn master heb ik ook een jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen gestudeerd. Ik ben in 2019 afgestudeerd en ben toen gaan werken als junior-docent en promovenda bij de vaksectie Bestuursrecht van de Radboud Universiteit. Ik geef Bestuurs(proces)recht I in het tweede jaar van de bachelor en ik begeleid essays en masterscripties. Verder ben ik lid van de Diversiteits- gelijkheids- en inclusiecommissie van de faculteit. 

Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan studeren/werken? Wat maakt dit vakgebied zo interessant?

Voor mij is het bestuursrecht interessant omdat het gaat om bijzondere rechtsverhoudingen. In de relatie tussen overheid en burger is de overheid een unieke en bijzondere partij. De overheid heeft veel macht en de burger is afhankelijk van de overheid. Deze bijzondere positie van de overheid vraagt om veel waarborgen in het recht. Er moet echter ook een balans worden gevonden: de overheid moet ons land wel kunnen besturen en daarom soms beslissingen nemen waar niet iedereen het mee eens is. Het bestuursrecht gaat over deze bijzondere rechtsverhouding en de balans die daarin gevonden moet worden. Dat maakt dit rechtsgebied wetenschappelijk, maar ook maatschappelijk heel relevant en interessant!

Waar doe je momenteel zelf onderzoek naar?

Mijn onderzoek richt zich op het overheidsbegrip in het bestuursrecht. Het bestuursrecht draait om het feit dat de overheid een bijzondere speler is. Een belangrijke vraag is dan: wie vallen er eigenlijk allemaal onder het begrip overheid? Hoe zit dat bijvoorbeeld bij privaatrechtelijke instanties, die publieke taken verrichten?

Welke tip heb je voor studenten die hun studiekeuze gaan maken?

Het belangrijkste is dat je iets doet waar je je echt goed bij voelt. Laat je niet teveel leiden door banenperspectief of moeilijkheidsgraad van de studie. Als je gemotiveerd bent, kun je veel aan!