In de specialisatie Quantum Matter krijg je een diepgaand begrip van de eigenschappen en interacties van materie, van individuele atomen en moleculen tot complexe vaste stoffen. Aan het begin leggen verplichte gevorderde vakken in moleculaire fysica en vastestoffysica de basis voor een breed scala aan keuzevakken waarmee je je eigen focus kunt kiezen: theoretisch of experimenteel, moleculair of gecondenseerde materie – of om breed te blijven.
In de keuzevakken leer je over collectieve en nieuw ontdekte fenomenen in kwantummaterie terwijl we van enkele atomen schakelen naar veeldeeltjessystemen. In kwantummaterie bestaat er geen eenduidige theorie die alles verklaart, dus leer je verschillende benaderingen die je in staat stellen een kwantumsysteem te begrijpen en te voorspellen – of het nu complexe moleculen of complexe vaste stoffen zijn.
Een belangrijk aspect van de specialisatie is om je te leren hoe dergelijke systemen kunnen worden onderzocht met zowel theoretische als experimentele state-of-the-art methoden. In Nijmegen zijn enkele van 's werelds meest geavanceerde spectroscopie- en microscopietools beschikbaar. Veel daarvan zijn op de campus ontwikkeld, en we zijn er trots op de grenzen van wat gemeten kan worden, te blijven verleggen. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van theoretische methoden. Veel van onze keuzecursussen omvatten methodologie, sommige richten zich zelfs volledig op dit aspect van modern natuurkundig onderzoek.
Hoewel we streven naar een fundamenteel begrip van kwantummaterie, bieden veel vakken ook inzicht in hoe nieuw ontdekte fenomenen kunnen dienen als bouwstenen voor technologieën en toepassingen van "morgen" (bijv. in kwantum- of neuromorfe computers, spintronica, energie-efficiënte materialen, groene IT, etc.).