Senne Joustra

Foto Senne Joustra
Religie heeft een plaats binnen allerlei verschillende maatschappelijke verbanden en dat begrip ontwikkel je het beste binnen deze master.
Naam
Senne Joustra
Opleiding
Religie en Beleid
Einddatum studie

Senne heeft de master Religie en Beleid afgerond in 2018. Momenteel is hij werkzaam als relatiemanager bij de ABN AMRO MeesPierson bij het onderdeel 'Instituten en Charitas', marktleider op het gebied van vermogensbeheer en financieel advies voor maatschappelijke organisaties. Senne maakt onderdeel uit van een gespecialiseerd team voor religieuze instellingen. Naast dit team rekent de afdeling ook fondsenwervende instellingen en andere belangenorganisaties tot haar doelgroep en staat zij hen bij met het beheren en behouden van hun vermogen.

Tijdens zijn studie had Senne een bijbaantje bij het callcenter van ABN AMRO. Omdat zijn masterstudie bijna klaar was, besloot hij naar de teamleider te gaan om te vragen of hij binnen de bank iets zou kunnen betekenen met zijn expertise. ABN AMRO kent verschillende mogelijkheden om mini-stages te doen met overbruggende projecten. Hij kreeg het advies om zo’n stage te gaan doen en de interne berichten in de gaten te houden. Op wonderbaarlijke wijze stond er een uur later een bericht op de site over een mini-stage waarin de kennis over religieuze instellingen geactualiseerd zou worden. Toen Senne zich hiervoor aanmeldde, bleek al snel dat er een vacature openstond voor assistent-relatiemanager. Toen vervolgens een collega vertrok, kreeg Senne een vaste baan als relatiemanager aangeboden. Hij had niet verwacht dat hij zo snel aan een leuke baan zou komen.

Organisaties met een missie

Momenteel onderhoudt hij contacten met zo’n 140 klanten. Vaak gaat het bij zijn klanten om religieuze organisaties met een vermogen dat soms al honderden jaren oud is. Ze hebben een specifiek doel en een missie en daarvoor zijn hele andere vragen en oplossingen nodig dan bij particulieren die bijvoorbeeld willen investeren of beleggen om een goed pensioen op te bouwen.

‘Door mijn studie begrijp ik hun verhaal en ook de waarde van de organisatie. Kerkelijke organisaties staan helemaal in het teken van het geloof en de missie. Zij zijn afhankelijk van donaties en collecten, maar hebben ondertussen ook veel onroerend goed met bijbehorend onderhoud. Voor deze doelgroep is contextuele kennis essentieel, je kunt bijvoorbeeld niet zomaar beleggen in zaken die niet passen bij de religieuze achtergrond van een organisatie. Samen met de organisaties onderzoeken we waar zij naartoe willen en wat er voor hen echt toe doet.’

De expertise van een religiewetenschapper

Door zijn opleiding heeft Senne een holistische manier van kijken ontwikkeld. Enerzijds moet je commercieel zijn in deze sector maar door zijn achtergrond heeft hij gevoel voor het verhaal dat er achter een klant schuilgaat. Ook heeft hij profijt van het netwerk dat hij heeft opgebouwd door de jaren heen. Zo brengt hij mensen met elkaar in contact die elkaar anders niet gevonden zouden hebben. Senne verwachtte van te voren niet dat deze master hem zoveel mogelijkheden zou geven. Naast de kennis over religie heeft hij ook veel kennis en praktische vaardigheden opgedaan die aansluiten bij verschillende werkvelden in de maatschappij. Hij weet hoe beleidsadviezen worden geschreven en hoe politieke processen verlopen. De stage was een belangrijk onderdeel van zijn opleiding. Hierdoor heeft Senne niet alleen theoretische kennis opgedaan, maar ook geleerd hoe je deze vervolgens kunt omzetten in de praktijk.

‘Je bent bezig bent met religie en zingeving maar blijft toch dicht bij de grond. Religie heeft een plaats binnen allerlei verschillende maatschappelijke verbanden en dat begrip ontwikkel je het beste binnen deze master.