Waarom Religie en Beleid in Nijmegen?

Mag je iemand die uit geloofsovertuiging geen handen schudt, weigeren in dienst te nemen als organisatie? In de samenleving en het publieke domein, hebben we voortdurend met religie te maken. Maar we missen de expertise op het snijvlak van religie en beleid. Met de master Religie en Beleid word jij hierin de expert.

Religieuze organisaties zoals kerken, scholen en zorginstellingen krijgen steeds vaker te maken met afnemend draagvlak en vragen over hun identiteit. Anderzijds krijgen maatschappelijke instellingen zoals ministeries, gemeenten, bedrijven en non-gouvernementele organisaties steeds vaker te maken met religieuze diversiteit. In de masterspecialisatie Religie en Beleid staat deze veranderende rol van religie in het publieke domein centraal.

 

Oude thema’s weer op de (publieke) agenda

Er wordt tegenwoordig veel gesproken en geschreven over een wereldwijde opleving van religie en een terugkeer van religie in het publieke domein. Ook in onze geseculariseerde samenleving. Dat heeft onder andere te maken met de komst van niet-westerse immigranten die doorgaans meer waarde hechten aan religie. Oude thema’s, zoals scheiding van kerk en staat, of geloof en politiek, die door ontzuiling en ontkerkelijking op de achtergrond geraakt waren, komen terug op de agenda.

 

​​​​​​Vaardigheden en studeerplezier

  • De opleiding is uniek in Nederland: je combineert wetenschappelijke vaardigheden met een focus op de interculturele en interreligieuze beleidspraktijk.
  • Deze opleiding staat in de top 100 van de wereld, als best scorende opleiding in het vakgebied 
  • Tijdens de cursussen leer je zelf kwalitatief onderzoek doen naar beleidsvraagstukken, bijvoorbeeld door middel van groepsinterviews.
  • Je bekwaamt je in het schrijven van goede beleidsplannen. Daarmee heb je alle kennis en vaardigheden in huis om als beleidsmedewerker aan de slag te gaan.
  • Tijdens de stage breng je opgedane kennis in de praktijk en kun je je voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je onderzoekvaardigheden ontwikkel je verder tijdens je masterscriptie. 
  • Je krijgt college van een enthousiast en betrokken docententeam, waarvan de meesten interessante praktijkervaringen meebrengen. Zo zit hoogleraar Sophie van Bijsterveld in de Eerste Kamer: haar actuele praktijkvoorbeelden en kennis neemt ze mee de collegezaal in.
  • Voor de master Religiewetenschappen in Nijmegen betaal je altijd het lage tarief; het wettelijke collegegeld, ook als je al een andere opleiding hebt afgerond.

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit