Studieprogramma van masterspecialisatie Science in Society
De specialisatie Science in Society brengt studenten van alle disciplines binnen de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit samen. Je leert over andere stakeholders zoals overheidsfunctionarissen, politici, zakenmensen en het algemene publiek. Je zult begrijpen welke invloed publieke opinie en media kunnen hebben op hoe maatschappelijke vraagstukken worden aangepakt.
Hoewel we je adviseren je zo snel mogelijk in deze specialisatie in te schrijven, is het mogelijk om gedurende je eerste jaar over te stappen naar deze specialisatie.
Studieprogramma
Studieprogramma Science in Society
Tijdens je eerste jaar focus je op een van de volgende vakgebieden: Biology, Computing Science, Mathematics, Medical Biology, Molecular Sciences of Physics and Astronomy, afhankelijk van het masterprogramma dat je volgt. De specifieke inhoud van Science in Society begint in het tweede jaar van je Master, dat bestaat uit verplichte vakken, keuzevakken en een onderzoeksproject.
Tijdens je master krijg je de kans om in het buitenland je stage en/of scriptie te doen. Hierdoor leer je dingen te bekijken vanuit het perspectief van een andere cultuur en ontmoet je nieuwe mensen; het is een ervaring die je leven verrijkt. Bovendien staat het goed op je cv! Kijk voor meer informatie over bijeenkomsten, beurzen, stages en andere praktische informatie op de Radboud International webpagina.
Extra uitdaging
Op zoek naar een extra uitdaging tijdens je studie? Vind je het interessant om na te denken over actuele, maatschappelijke thema's vanuit verschillende academische perspectieven? Ontdek wat de Radboud Honours Academy te bieden heeft om het beste uit jezelf te halen tijdens je studententijd.
Profielen
De specialisatie Science in Society biedt vakken aan in twee brede profielen: een sociaalwetenschappelijk profiel en een filosofisch-reflectief profiel. Beide profielen delen een aantal verplichte vakken en bieden de mogelijkheid om keuzevakken te kiezen die het beste aansluiten bij jouw interesses. Je kunt een profiel kiezen na het eerste kwartaal van de Science in Society-cursussen, en het is zelfs mogelijk om de twee profielen te combineren.
Science and Societal Interaction
In het profiel Science and Societal Interaction maak je kennis met actuele thema's en theorieën over de relatie tussen wetenschap, samenleving, politiek en beleid. Voorbeelden hiervan zijn framing, burgerparticipatie, goede wetenschap en verantwoord onderzoek. Je ontwikkelt vaardigheden om belangrijke aspecten van sociale fenomenen en de rol van wetenschap en andere vormen van kennis daarin empirisch te onderzoeken.
Philosophies and Worldviews
In het profiel Philosophies and Worldviews leer je vanuit een filosofisch perspectief te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, politiek en samenleving. Hierbij neem je afstand van de waan van de dag om meerdere kwesties te begrijpen. Dit omvat de beloften van burgerparticipatie, de ethiek van wetenschap in de huidige samenleving, de betekenis van waarden in wetenschappelijk onderzoek en de toepassing van wetenschappelijke kennis.