Wat kun je ermee

Op tal van maatschappelijke thema's wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van beleid en de achtergrond waartegen dat beleid ontworpen is. Jij als socioloog kunt aan dat onderzoek een bijdrage leveren en jouw interesse in de samenleving inzetten om tot nieuwe oplossingen te komen.

Arbeidsmarktperspectief

Een groot deel van onze studenten vindt een baan bij de organisatie waar zij tijdens de master stage hebben gelopen. De arbeidsmarktpositie van aan de Radboud Universiteit afgestudeerde sociologen is goed. Twee jaar terug onderzochten we de baankans van onze alumni (2013-2018)  uitvoerig en wat bleek? Van hen had 93% een passende baan op niveau. Zij zijn aan de slag gegaan als onderzoeker of beleidsmedewerker bij ministeries, gemeenten, bij de semioverheid, bedrijven, bij onderzoeks- en adviesbureaus en wetenschappelijke onderzoekscentra. Je kunt ook gaan werken in de journalistiek, als junioronderzoeker of aan een universiteit.

Mogelijke beroepen

  • Beleidsmedewerker bij ministeries, gemeenten, de semioverheid, bedrijven, onderzoeks- en adviesbureaus en wetenschappelijke onderzoekscentra
  • Docent
  • Junior onderzoeker
  • Promovendus
  • Journalist

‘Ik vind het mooi dat ik me mag bezighouden met het onderzoeken van allerlei problemen in de samenleving. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat er gebeurt in de samenleving. Waarom bestaat een probleem zoals het bestaat? En hoe kun je eraan bijdragen om dat probleem te verminderen? Dat vind ik fantastisch om te doen.’

Marcel Lubbers, universitair hoofddocent

Arbeidsmarktgegevens

Van de afgestudeerden binnen de masteropleiding Sociologie heeft 47% na afstuderen een baan binnen het vakgebied. Het bruto startsalaris op basis van 35 uur per week is € 2.200,-. (Bron: www.studiekeuze123.nl)

Onderwijs

Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je na de master Sociologie doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen. Deze post-master wordt aangeboden door de Radboud Docenten Academie.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Waarom stoppen met leren na je studietijd?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. 

Werken in de wetenschap?

Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan, kun je solliciteren naar een promotieplek. Dat is een tijdelijke baan op aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD studenten) verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.