Wat kun je ermee

Op tal van maatschappelijke thema's wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van beleid en de achtergrond waartegen dat beleid ontworpen is. Jij als socioloog kunt aan dat onderzoek een bijdrage leveren en jouw interesse in de samenleving inzetten om tot nieuwe oplossingen te komen.

Arbeidsmarktperspectief

Een groot deel van onze studenten vindt een baan bij de organisatie waar zij tijdens de master stage hebben gelopen. De arbeidsmarktpositie van aan de Radboud Universiteit afgestudeerde sociologen is goed. Twee jaar terug onderzochten we de baankans van onze alumni (2013-2018)  uitvoerig en wat bleek? Van hen had 93% een passende baan op niveau. Zij zijn aan de slag gegaan als onderzoeker of beleidsmedewerker bij ministeries, gemeenten, bij de semioverheid, bedrijven, bij onderzoeks- en adviesbureaus en wetenschappelijke onderzoekscentra. Je kunt ook gaan werken in de journalistiek, als junioronderzoeker of aan een universiteit.

Mogelijke beroepen

  • Beleidsmedewerker bij ministeries, gemeenten, de semioverheid, bedrijven, onderzoeks- en adviesbureaus en wetenschappelijke onderzoekscentra
  • Docent
  • Junior onderzoeker
  • Promovendus
  • Journalist

Maak kennis met onze alumni 

Een dag in het leven van sportsocioloog Eva Heijnen

Hoe ziet het leven van een afgestudeerde socioloog er uit? Ontmoet Eva Heijnen, alumnus van de master Sociologie aan de Radboud Universiteit, die haar passie voor sport en wetenschap combineert als onderzoeker bij het gerenommeerde Mulier Instituut. Ontdek haar dagelijkse routine, de uitdagingen van de organisatie en ervaar hoe het is om als socioloog aan het werk te gaan in de sportwereld. 

Een dag in het leven van onderzoeker Joey Wolsink

Hoe ziet het leven van een afgestudeerde socioloog er uit? Ontmoet Joey Wolsink, alumnus van de master Sociologie aan de Radboud Universiteit, die zijn passie voor onderzoek en sociologie combineert in zijn functie voor Bureau Beke. Ontdek met welke onderzoeksthema's hij zich bezighoudt, wat zijn dagelijkse werkzaamheden zijn en hoe de kennis die hij heeft geleerd tijdens de master nog steeds gebruikt in zijn huidige functie. 

Een dag in het leven van adviseur en onderzoeker diversiteit & discriminatie Marleen Hasselt

Hoe ziet het leven van een afgestudeerde socioloog er uit? Ontmoet Marleen Hasselt, alumnus van de master Sociologie aan de Radboud Universiteit, die haar motivatie om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken inzet voor haar functie bij Vizier. Kom meer te weten over haar dagelijkse werkzaamheden en met welke vraagstukken zij aan de slag gaat. 

Arbeidsmarktgegevens

Van de afgestudeerden binnen de masteropleiding Sociologie heeft 69% na afstuderen een baan binnen het vakgebied. Het bruto startsalaris op basis van 35 uur per week is € 2.559,-. (Bron: www.studiekeuze123.nl)

In de master doceer ik sociologische thema’s vanuit wetenschappelijk perspectief én slaan we een brug naar beleid. Die combinatie leidt onze studenten op tot waardevolle krachten op de arbeidsmarkt.

- Prof. Dr. Ellen Verbakel, hoofd van de afdeling Sociologie - 

Onderwijs

Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je na de master Sociologie doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen. Deze post-master wordt aangeboden door de Radboud Docenten Academie.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Waarom stoppen met leren na je studietijd?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. 

Werken in de wetenschap?

Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan, kun je solliciteren naar een promotieplek. Dat is een tijdelijke baan op aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD studenten) verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.