Eline Jacobs

Portretfoto Eline Jacobs
Je staat met deze master midden in de maatschappij en je leert kritisch te reflecteren op actualiteiten, zowel vanuit juridisch als maatschappelijk oogpunt.
Naam
Eline Jacobs
Opleiding
Staats- en Bestuursrecht
Startdatum studie
Vooropleiding
Recht & Management (Radboud Universiteit)

Oud-student Eline Jacobs volgde de masteropleiding Staats- en Bestuursrecht. 

De masterspecialisatie Staats- en Bestuursrecht is erg uiteenlopend. Waar dat niet geldt voor de andere rechtsgebieden, krijgt vrijwel iedereen vroeg of laat ooit te maken met het bestuursrecht. Veel studenten vinden het bestuursrecht stoffig en saai. Dat vind ik dus absoluut niet.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

Het contact met de docenten heb ik altijd als erg laagdrempelig ervaren. Daarnaast, doordat de masterspecialisatie vrij kleinschalig is, bestaat er in de colleges veel ruimte voor discussie. De lijntjes tussen docent en student zijn hierdoor kort en informeel.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Bij deze masterspecialisatie, en ik denk bij alle andere masterspecialisaties, komt er veel zelfstudie kijken. In de voorbereiding van de colleges gaat veel tijd zitten wat soms een uitdaging kan zijn en een goede planning vereist.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

Gedurende mijn master heb ik twee maanden stage gelopen bij Stibbe op de afdeling bestuursrecht. Deze stage heeft mij doen bevestigen dat het bestuursrecht in de praktijk heel variërend is en dat ik voor mezelf een toekomst zie in de advocatuur. Ik kan iedereen aanraden stage te lopen omdat zo het bestuursrecht écht gaat leven en zelf heb ik de praktijk interessanter gevonden dan de theorie.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Je hoeft maar een enkele keer de krant open te slaan en je ziet je colleges terugkomen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de klimaat- en coronacrisis, maar ook de verkiezingen. Je staat met deze master dus midden in de maatschappij en je leert kritisch te reflecteren op actualiteiten, zowel vanuit juridisch als maatschappelijk oogpunt.

Zelf ga ik na het afronden van deze master een andere master in Stockholm volgen in het internationale milieurecht. In dit specialisme liggen mijn ambities en na terugkomst zou ik, bij voorkeur, de advocatuur in willen. Maar de keuze is reuze met de masterspecialisatie Staats- en Bestuursrecht op zak.