Faye Huussen

Portretfoto Faye Huussen
Het bestuursrecht is een gebied in ontwikkeling en kent raakvlakken met tal van andere rechtsgebieden.
Naam
Faye Huussen
Opleiding
Staats- en Bestuursrecht
Startdatum studie
Vooropleiding
Nederlands Recht (Radboud Universiteit Nijmegen)

Student Faye Huussen volgt de master Staats- en Bestuursrecht.

Het leuke aan de master Staats-en Bestuursrecht vind ik dat je veel vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken. Verschillende vakken uit andere rechtsgebieden zijn in deze master mooi te combineren. Hierdoor heb ik zelf alleen maar vakken gevolgd die ik heel erg leuk vond. Daarnaast herken je hierin de overlap tussen de rechtsgebieden en kon ik bij elk nieuw vak de kennis uit voorgaande vakken goed gebruiken. Je hebt daarom de mogelijkheid om jezelf precies zo te specialiseren zoals jij dat wil. In de master verdiepen we ons in onderwerpen die al bekend waren uit de bachelor, maar ik heb ook volledig nieuwe rechtsspecialisaties leren kennen. Dit heeft mij enorm positief verrast.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

De sfeer binnen de opleiding is erg goed. Hoewel het door corona lastig was om veel binding met docenten en medestudenten te hebben, heeft de sectie hard haar best gedaan zo veel mogelijk vakken fysiek te verzorgen. Wanneer dit niet mogelijk was, is in deze master gekozen voor live online colleges waarbij de docenten zorgden voor interactieve colleges. Ik heb daardoor ondanks de pandemie toch een goede binding met de faculteit gevoeld. Daarnaast hadden we verschillende docenten met eigen specialisaties die het leuk vinden om vragen te beantwoorden of in discussie te gaan. Als ik een vraag had kon ik altijd makkelijk contact opnemen. Het contact met medestudenten was door het onderwijs op afstand wel wat uitdagender. Gelukkig is de master niet zo groot en is het maken van contact daarom iets makkelijker.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Het meest uitdagende aan de master is dat je ook met een andere blik naar de stof kijkt. Je wordt uitgedaagd om kritisch te zijn en vraagtekens bij bepaalde zaken te zetten. Hierdoor moet je goed nadenken. Ook wordt er veel kennis verondersteld binnen de master. Zeker voor compleet nieuwe vakken die in de bachelor nog niet aan bod waren gekomen was het voor mij wel echt nodig om me goed in te lezen. Gelukkig krijg je daar alle tools voor aangereikt. Een college is daarmee ook een stuk dynamischer en je leert veel binnen korte tijd. Onvoorbereid naar een college komen is daarom niet aan te raden. Zolang je alles bijhoudt is het echter goed te doen en wordt het ook steeds leuker!

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

Ik heb inmiddels genoeg vakken gehaald binnen de master. Omdat er een heleboel leuke vakken zijn doe ik er twee extra. Met mijn scriptie ben ik een begin aan het maken. Ik bevind mij nog in de oriënterende fase en ben op zoek naar een leuke onderzoeksvraag binnen het overheidsaansprakelijkheidsrecht. Ik heb er dus voor gekozen om het eerste jaar al mijn vakken af te ronden en de twee verplichte papers uit de master te schrijven. Daarnaast heb ik afgelopen jaar een extra vak gedaan. Aankomend studiejaar begin ik in september met een fulltime stage bij een advocatenkantoor in Leiden. Hier ga ik voor het eerst de praktijk ervaren. Daarnaast hoop ik het komende half jaar mijn scriptie af te ronden en een laatste vak te halen.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Ik denk dat het belangrijk is dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie, omdat het staatsrecht en het bestuursrecht twee belangrijke rechtsgebieden zijn. Het bestuursrecht is een gebied in ontwikkeling en kent raakvlakken met tal van andere rechtsgebieden. Zelf richt ik mij vooral op het bestuursrecht en heb ik met name interesse voor het overheidsaansprakelijkheidsrecht en het omgevingsrecht. Ik hoop uiteindelijk met deze gebieden aan de slag te kunnen. Wat ik precies wil doen weet ik nog niet. Ik hoop straks in mijn stage te ontdekken of de advocatuur bij mij past.