Wat kun je ermee?

Na afronding van de opleiding ben je meester in de rechten (Master of Laws). Je bent een expert op het gebied van het publiekrecht en bezit een gedegen combinatie van wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis binnen het vakgebied.

Arbeidsmarktperspectief

De masterspecialisatie Staats- en Bestuursrecht biedt de perfecte basis als je bij de overheid wilt gaan werken, of dat nu bij een lokale overheid is of bij de centrale overheid. Je kunt aan de slag als jurist bij het Ministerie van Justitie, maar ook bij andere ministeries; elke post heeft zijn eigen wetgevingsafdeling en beleidsafdeling. Vanzelfsprekend kun je na afronding van de specialisatie de advocatuur in, onder meer bij kantoren die zich bezighouden met omgevingsrecht, gemeenterecht, onderwijsrecht en socialezekerheidsrecht. Ook een baan in de rechtspraak behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast biedt de masterspecialisatie je de kans om te gaan werken als jurist bij bijvoorbeeld een advies- of ingenieursbureau.

Van bijzonder belang is dat de komende jaren door de decentralisatie-operatie van het tweede kabinet Rutte veel maatschappelijke zorg van ministeries naar gemeenten gaat, zoals ouderenzorg en jeugdzorg. Dat heeft direct impact op afgestudeerde juristen. Bij de gemeenten is niet alleen méér werk, maar ook behoefte aan juristen die de toepassingen van nieuwe wetten en regels begeleiden, verwerken en opstellen. Jouw specialistische kennis komt dan uitstekend van pas.

Civiel effect

Het programma in Nijmegen is zo samengesteld dat je met een juridische bachelor- en masteropleiding 'civiel effect' verkrijgt. Dat betekent dat je na afronding van jouw opleiding toegang hebt tot de zogenaamde 'togaberoepen' advocaat, rechter of officier van justitie.

Mogelijke beroepen

  • Advocaat
  • Rechter
  • Officier van justitie
  • Onderzoeker
  • Jurist bij een ministerie
  • Jurist bij een advies- of ingenieursbureau

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Waarom doorstuderen na je master?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. 

Werken in de wetenschap?

Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan, kun je solliciteren naar een promotieplek. Dat is een tijdelijke baan op aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD-studenten) verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.