Carmen Kooijmans

Portretfoto Carmen Kooijmans
De master is een verdieping op de theorie en ook een verbreding van de theorie, waardoor je meer wordt uitgedaagd.
Naam
Carmen Kooijmans
Opleiding
Strafrecht
Startdatum studie
Vooropleiding
HBO-Rechten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Student Carmen Kooijmans volgt de masteropleiding Strafrecht. 

Sinds het begin van mijn rechtenstudie wist ik dat mijn passie bij het strafrecht ligt en dat is gedurende de studie alleen maar toegenomen. Ik had dan ook absoluut geen twijfels bij de keuze van de master Strafrecht. Wat mij het meeste aanspreekt aan deze master is dat er wordt ingegaan op de actualiteiten en daarmee een link wordt gelegd naar de theoretische kennis die gedurende de bachelor is opgedaan. De master is een verdieping op de theorie en ook een verbreding van de theorie, waardoor je meer wordt uitgedaagd. Ook tijdens de colleges is er ruimte voor discussies met studenten onderling, wat een toegevoegde waarde is aan het onderwijs.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

De sfeer binnen de opleiding is erg goed. Docenten zijn betrokken bij de studenten en voor vragen kun je altijd bij hen terecht. Ook tussen de studenten onderling is er een goede sfeer. Dit wordt bevorderd door de verschillende studieverenigingen die binnen de opleiding actief zijn. Hierdoor leer je meer studenten van de opleiding kennen op zowel een formele als een informele manier. Daar heb je tijdens de rest van de opleiding profijt van en dat maakt de studententijd des te gezelliger.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Elke keer verkijk ik me er weer op hoeveel leesvoer er per vak per week staat voorgeschreven. Het is daarom erg belangrijk dat je de studiemomenten van tevoren vastzet, zodat je weet dat je de tijd hebt om het allemaal te kunnen lezen en niet op het einde in de stress schiet.

Kun je iets vermelden over je stage?

Gedurende de master is een stage niet verplicht, maar bestaat er wel de mogelijkheid om een stage te lopen. Zelf heb ik tijdens mijn opleiding HBO-Rechten stage gelopen bij een advocatenkantoor. Dit was erg leuk en vooral heel leerzaam. Tijdens de stage kun je jouw theoretische kennis toepassen in de praktijk en dan pas merk je hoe belangrijk de theoretische basis is. Hierdoor krijg je echt een beeld van hoe de theorie en de praktijk nauw aan elkaar verbonden zijn. Ik zou iedereen aanraden om tijdens de studie een stage te lopen!

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Ondanks het feit dat de banen niet voor het oprapen liggen bij de masterspecialisatie Strafrecht, is het wel van groot belang dat er mensen zijn met deze specialisatie op zak. Het strafrecht zal er altijd zijn, waardoor er ook altijd mensen nodig zullen zijn in het werkveld die daarin gespecialiseerd zijn. Denk hierbij aan de rechtbank, het Openbaar Ministerie, de FIOD etc. Strafrechtjuristen zullen daarom altijd nodig zijn. Na mijn studie zou ik graag in de advocatuur aan de slag willen gaan als strafrechtadvocaat. Het lijkt mij een fantastisch en dynamisch beroep, waarbij geen dag hetzelfde is. Mijn focus zou dan liggen op de verdediging van verdachten, omdat ik van mening ben dat iedereen recht heeft op een goede verdediging. Mensen weten vaak niet wat hun rechten zijn, waardoor bijstand van een advocaat van groot belang is. Die hulp zou ik mensen graag willen bieden.