Waarom de studie Taal- en Spraakpathologie in Nijmegen?
Iemand met afasie weet wel wat een tafel is, maar in zijn hersenen is het woord niet snel te vinden. Dyslexie, afasie en het niet kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken bij taalperceptie zijn voorbeelden van taalstoornissen. Iemand met dysartrie heeft het woord wel paraat, maar diens spieren weigeren het verstaanbaar uit te spreken. Dysartrie, evenals stotteren, behoort tot de spraakstoornissen. Als taal- en spraakpatholoog kijk je waar die stoornissen precies vandaan komen en hoe ze zich verhouden tot normale ontwikkeling bij kinderen of bij normale veroudering. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in onder meer de taalpsychologie, de neuropsychologie, op het gebied van motoriek en de articulatieorganen. Je leert omgaan met geavanceerde methoden om stoornissen vast te stellen en vooruitgang na therapie te meten.
- De specialisatie is uniek in Nederland vanwege de focus op taal-, spraak- en gehoorstoornissen. Deze opleiding staat in de top 50 van de wereld, als best scorende opleiding in het vakgebied.
- Je kunt een stage of je scriptieonderzoek doen bij o.a. een academisch ziekenhuis, zoals op een kno-afdeling, bij een afdeling neurologie, een revalidatiecentrum of het stottercentrum in Rotterdam.
- De opleiding werkt samen met het Radboudumc, het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, het Max Planck Instituut en de Sint Maartenskliniek.
- Binnen je opleiding heb je veel keuzevrijheid.
- De Radboud Universiteit staat bekend om haar internationaal toonaangevende onderzoek in de taalwetenschap.
- De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen biedt het MaBa-traject aan voor studenten die de masterspecialisatie Taal- en Spraakpathologie succesvol hebben afgerond en de titel logopedist willen verwerven. Dit traject biedt je de mogelijkheid om de bachelor Logopedie in twee jaar te behalen.
Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?