Wat kun je ermee

Arbeidsmarktperspectief

De masterspecialisatie Taal- en Spraakpathologie aan de Radboud Universiteit heeft een goede reputatie. Zowel in binnen- als in buitenland. Als taal- en spraakpatholoog werk je veelal in (zorg)instellingen als onderzoeker of als intermediair tussen arts en logopedist. Deze opleiding geeft je geen klinische bevoegdheid, maar je kunt na deze master wel een verkort programma Logopedie doen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Lees hier meer over het MaBa-programma.

Mogelijke beroepen

  • Onderzoeker op het gebied van taal- en spraakstoornissen
  • Logopedist
  • Projectmedewerker of beleidsmedewerker in de gezondheidszorg
  • Intermediair tussen arts en logopedist

Arbeidsmarktgegevens

Van de studenten binnen deze masterspecialisatie heeft 79% kort na afstuderen een baan binnen het vakgebied (bron: www.studiekeuze123.nl). Om een idee te krijgen van het gemiddelde startsalaris van onze afgestudeerden met een masterdiploma Taal- en Spraakpathologie, vind je hieronder enkele voorbeelden van veelvoorkomende beroepen met bijbehorend bruto startsalaris. Natuurlijk zijn er daarnaast diverse andere mogelijkheden. Het genoemde salaris geeft het landelijke gemiddelde weer van het startersloon voor dit beroep (bron: Loonwijzer.nl), bij een fulltime aanstelling.

  • ICT-consultant: €2.715,-
  • Logopedist: €2.513,-
  • Taalkundige: €2.047,-

 

Verkorte opleiding Logopedie

Als afgestudeerde Taalwetenschapper kun je een tweejarige opleiding Logopedie doen aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Normaal gesproken duurt deze hbo-opleiding vier jaar, maar na je masterspecialisatie Taal- en Spraakpathologie kun je de opleiding verkort doen.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Promoveren

Wanneer je na masterspecialisatie zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je solliciteert dan naar een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi – ook wel PhD studenten genoemd – verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.