Taalwetenschappen

Hoe leren en gebruiken we taal? Hoe verwerken onze hersenen taal? En hoe beïnvloeden mensen en taal elkaar? In de master Taalwetenschappen kun je je verdiepen in een breed scala aan thema’s, zoals psycholinguïstiek, sociolinguïstiek, tweede taal leren, taalbeschrijving, problemen in taal en communicatie bij specifieke populaties, taal testen en taalvariatie. Veel vakken bieden een mix van theoretische en praktische kennis: de inzichten uit de theorie plaats je in de context van dagelijks(e) communicatie en taalgebruik.

Specialisaties

 • Nederlands als Tweede Taal: Docent en Expert

  Binnen de masterspecialisatie Nederlands als Tweede Taal: Docent en Expert (NT2) ontwikkel je vaardigheden en bouw je kennis op om zowel als docent als als expert op het gebied van Nederlands als tweede taal aan de slag te gaan.

 • Taal- en Spraakpathologie

  Waarom werkt dezelfde therapie voor de ene persoon met afasie wel en voor de ander niet? Wat gaat er precies mis als iemand stottert? Bij Taal- en Spraakpathologie kijk je naar oorzaken, diagnostiek en behandeling van taal- en spraakstoornissen.

 • Language Variation and Multilingualism

  Ontwikkel jezelf tot een competente taalkundige die kennis heeft van taalvariatie en meertaligheid, twee belangrijke en aan elkaar verwante onderwerpen binnen de taalkunde.

Pre-masters

 • Pre-master Nederlands als Tweede Taal: Docent en Expert

  Kun je niet direct instromen in de master Nederlands als Tweede Taal: Docent en Expert? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een pre-master. In de pre-master Nederlands als Tweede Taal: Docent en Expert leer je meer over de Nederlandse taal.

 • Pre-master Taal- en Spraakpathologie

  Kun je niet direct instromen in de master Taal- en Spraakpathologie? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een pre-master. In de pre-master Taal- en Spraakpathologie doe je basiskennis op voor de master Taal- en Spraakpathologie.

 • Pre-master Language Variation and Multilingualism

  Als je niet over het juiste bachelordiploma beschikt voor onze masterspecialisatie, kom je mogelijk in aanmerking voor ons pre-masterprogramma. In dit Nederlandstalige programma maak je kennis met de wereld van Language Variation and Multilingualism.