docent helpt leerlingen in klas
Keuzegids 2022 masters

MasterTweejarige Educatieve Master Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen

Wil je jongeren helpen de wereld om hun heen te begrijpen en betrokken burgers te worden? Wil je tegelijkertijd politicologie en sociologie op masterniveau studeren? Dan is deze opleiding tot eerstegraads docent iets voor jou!

Direct naar

Iets voor jou?

  • Speciaal ontwikkeld, geïntegreerd programma dat politicologie en sociologie combineert met vakdidactiek en pedagogiek.
  • Twee jaar stage en ruimte om vertrouwd te raken met jongeren, scholen en jouw rol als leraar.
  • Kleinschalig onderwijs van topdocenten en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.
  • Masterscriptie met een vakinhoudelijke en een educatieve component.
  • Uitstekend beroepsperspectief.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Het onderwijs is veel leuker dan de meeste mensen denken.
Portretfoto van Loes de Vries
Loes de Vries Student Het verhaal van Loes
Kennismaken

Wat ga je leren?

Jongeren leven in een complexe samenleving vol discussie over polarisering, ongelijkheid, identiteit en democratie. Hoe kunnen zij zich ontwikkelen tot betrokken burgers die dergelijke problemen echt kunnen doorgronden? De master is speciaal zo opgezet dat je in staat bent inzichten uit de sociologie en politicologie te vertalen naar de belevingswereld van jongeren. Je leert de laatste inzichten uit je vakgebied te verwerken in je onderwijs. Je ontwikkelt onderzoeksvaardigheden die je niet alleen nodig hebt voor het schrijven van je afstudeerscriptie, maar ook om leerlingen bewust te maken van het verschil tussen fake news en gedegen onderzoek.

Dit programma leidt je op tot docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen op basis van een geïntegreerd programma rondom vijf leerlijnen: vakinhoud, pedagogiek-didactiek, onderzoek, praktijk en academische & professionele ontwikkeling.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Met een tweejarige educatieve master in de Mens- en Maatschappijwetenschappen heb je een uitstekend arbeidsperspectief. Vanzelfsprekend kun je als vakdocent werken in het voortgezet onderwijs, maar met je eerstegraads lesbevoegdheid kun je ook bij hbo-instellingen terecht.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld