Wat kun je ermee?

Arbeidsmarktperspectief

Met een tweejarige educatieve master in de Mens- en Maatschappijwetenschappen heb je een uitstekend arbeidsperspectief. Vanzelfsprekend kun je als vakdocent werken in het voortgezet onderwijs, maar met je eerstegraads lesbevoegdheid kun je ook bij hbo-instellingen terecht.

Mogelijke beroepen

  • Vakdocent in het voortgezetonderwijs
  • Docent hbo-instelling
  • (Educatieve) uitgeverijen
  • Journalistiek

De werkgelegenheid voor leraren in het voortgezet onderwijs verschilt sterk per regio en per vak. Omdat de komende jaren veel docenten nodig zijn, bevind je je met deze opleiding in een goede positie om te solliciteren. Omdat het hier een universitaire lerarenopleiding betreft, is de kans groot dat je – als je dat wilt – terechtkomt in de bovenbouw van havo en vwo. De opleiding is daarom ook interessant voor afgestudeerde tweedegraads docenten.

Alumni van de tweejarige educatieve master in de Mens- en Maatschappijwetenschappen kunnen na hun studie een bijdrage leveren op het gebied van Burgerschap. De invulling van Burgerschap verschilt per onderwijsinstelling, maar verdient verder onderzoek voor studenten die interesse in dit vakgebied hebben.

Als leraar kun je je blijven ontwikkelen in je vak. Bijvoorbeeld door (nascholings-) cursussen te volgen en studiedagen of conferenties te bezoeken. Verder kun je leerlingbegeleider worden of jaarcoördinator. Of doorgroeien naar managementfuncties, zoals afdelingsleider of rector. Er zijn legio mogelijkheden.

Meer informatie over het toekomstperspectief voor docenten vind je op de volgende websites:

Het onderwijs uit?

Met je verworven vaardigheden kun je prima terecht op diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid. Vaardigheden als kennisoverdracht, het leidinggeven aan groepen en sociale en communicatieve vaardigheden komen ook daar goed van pas. Omdat je in deze master breed opgeleid wordt, kun je bijvoorbeeld ook werken bij (educatieve) uitgeverijen of in de journalistiek.

Promoveren

Wanneer je je master hebt afgerond en je verder wilt als onderzoeker en docent, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je kunt dan o.a. een lerarenbeurs aanvragen bij NWO om een proefschrift te schrijven. 

Radboud Career Service

De [Radboud Career Service] begeleidt en ondersteunt studenten en jonge oud-studenten naar de arbeidsmarkt. Je kunt bij de Career Service terecht voor loopbaanadvies, sollicitatietips of voor informatie over stages en vacatures.

Waarom stoppen met leren na je studietijd?

Om mee te gaan met de vooruitgang moet je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen. Ook na je studie. [Radboud Academy] biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. Zoek je na je master extra verdieping? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Wil je de brug slaan tussen je wetenschappelijke opleiding en een succesvolle start van jouw loopbaan? Doe dan mee met het [Young Professional Programme]. In deze zesdaagse opleiding werk je aan de ontwikkeling van je professionele vaardigheden op academisch niveau.