Wat kun je ermee?

Arbeidsmarktperspectief

Met een tweejarige educatieve master in de Taal- en Cultuurwetenschappen heb je een uitstekend arbeidsperspectief. Vanzelfsprekend kun je werken in het voortgezet onderwijs, maar met je eerstegraads lesbevoegdheid kun je ook bij hbo-instellingen terecht.

Mogelijke beroepen

  • Docent
  • Afdelingsleider/(con)rector
  • Redacteur bij een educatieve uitgeverij

Werken in het onderwijs

De werkgelegenheid voor leraren in het voortgezet onderwijs verschilt sterk per regio en per vak. Omdat de komende jaren vooral docenten talen en exacte vakken nodig zijn, bevind je je met deze opleiding in een goede positie om te solliciteren. Omdat het hier een universitaire lerarenopleiding betreft, is de kans groot dat je – als je dat wilt – terechtkomt in de bovenbouw van havo en vwo. De opleiding is daarom ook interessant voor afgestudeerde tweedegraads docenten.

Als leraar kun je je blijven ontwikkelen in je vak. Bijvoorbeeld door (nascholings-) cursussen te volgen en studiedagen of conferenties te bezoeken. Verder kun je leerlingbegeleider worden of jaarcoördinator. Of doorgroeien naar managementfuncties, zoals afdelingsleider of rector. Er zijn legio mogelijkheden.

Meer informatie over het toekomstperspectief voor docenten vind je op de volgende websites:

 

Het onderwijs uit?

Met je verworven vaardigheden kun je ook prima terecht op diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid. Vaardigheden als kennisoverdracht, het leidinggeven aan groepen en sociale en communicatieve vaardigheden komen ook daar goed van pas. Omdat je in deze master breed opgeleid wordt, kun je bijvoorbeeld ook werken bij (educatieve) uitgeverijen of in de journalistiek.

Promoveren

Wanneer je je master hebt afgerond en je verder wilt als onderzoeker en docent, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je kunt dan o.a. een lerarenbeurs aanvragen bij NWO om een proefschrift te schrijven. Ook via het programma Dudoc Alfa zijn geregeld promotieplaatsen beschikbaar.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Waarom doorstuderen na je master?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij.