Ervaringsverhaal Jonas Kool

Je leert niet alleen over een vak; je krijgt ook een hele verzameling aan vaardigheden.
Naam
Jonas Kool

Om zijn kennis te verbreden en zijn vaardigheden in het professionele veld te ontwikkelen begon tweedejaars Business Administrationstudent Jonas Kool aan een van de Honourprojecten bij de Nijmegen School of Management. Jonas koos het NSM Honours Group Programme (HP1), waar hij werkte aan het sociale probleem van duurzaamheid binnen financiële instituties.

Gedurende het academisch jaar werkte Jonas aan verschillende eindproducten die te maken hebben met het vak, waaronder een onderzoeksrapport. Daartoe bezocht hij de Europese Centrale Bank in Frankfurt, waar hij meerdere interviews afnam. Na deze reis ontstond het idee voor zijn andere eindproduct, een podcast. De podcast was bedoeld om zijn bevindingen op een simpele, toegankelijke manier uit te leggen en daarmee een brug naar de samenleving te bouwen.

Ik heb altijd al een podcast willen maken, dus we hebben het gewoon gedaan. De hele ervaring en de resultaten waren veelbelovend. 

Jonas Kool

Gedurende het Honoursprogramma krijg je de kans om veel verschillende vaardigheden te ontwikkelen, zoals presentatie- en schrijfvaardigheden. Je leert ook hoe je verschillende activiteiten organiseert. Bijvoorbeeld, hoe kun ej een medewerker van de Europese Bank in Frankfurt benaderen voor een interview?

Je leert niet alleen over een vak, je ontwikkelt ook een hele set aan vaardigheden. De nadruk zit niet alleen op de kennis maar ook op de vaardigheden die je nodig hebt om je boodschap over te brengen op een publiek.

Een ander onderdeel van het Honoursprogramma is de creatie van een persoonlijk ontwikkelingsplan, waarin Jonas zijn verschillende doelen omschreef. Dit, zegt hij, zorgt ervoor dat je ergens naartoe werkt. Een van zijn doelen was een waardevolle stage te vinden. Uiteindelijk vond hij niet alleeneen stage, maar begon hij ook aan een zes maanden lange fulltime stage naast zijn Honoursprogramma. Het persoonlijke ontwikkelingsplan hielp hem hier actief over te brainstormen met zijn begeleiders.

In de persoonlijke leerlijn kwam ik erachter dat verwachtingen soms op een manier zijn geformuleerd in je hoofd dat je bij voorbaat aanneemt dat iets je niet gaat lukken. Dat is iets wat je kunt veranderen.

De combinatie van een fulltime stage en het Honoursprogramma zorgde soms voor drukke weken. Dit was vooral het geval in de weken dichtbij de deadlines. Echter, Jonas voelde zich nooit overweldigd.

Ik heb veel geleerd gedurende het Honoursprogramma. Ik heb veel geleerd over het veld, maar ook over mezelf, zoals wat mijn grenzen zijn en hoe ik naar mezelf als mens luister. Als je besluit dit te doen, moet je goed voor jezelf zorgen omdat het programma bovenop je studie of stage komt.