Interdisciplinair honoursprogramma Building Bridges
Wil jij je verdiepen in actuele thema’s, samen met medestudenten van verschillende faculteiten? Kijken wat er speelt buiten de grenzen van je studie? De opgedane kennis tijdens je studie toepassen in de praktijk? En werken aan je vaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling? Dan is het interdisciplinaire honoursprogramma ‘Building Bridges’ iets voor jou! In kleine groepen met intensieve begeleiding vorm jij een brede blik terwijl je in speciale thematische studio's en denktanks naar keuze nadenkt over bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen, foute kunst, energietransitie, en sport en gezondheid.
In mijn studie ben ik veelal kennis aan het stapelen, maar bij Building Bridges kon ik die kennis die ik al had ook direct inzetten.
Wat brengt het Building Bridges programma jou?
- Deel kennis en wissel inzichten uit met studenten van allerlei disciplines
- Leer samenwerken in een multidisciplinair team
- Je ervaart de meerwaarde van jouw studie, omdat je jouw (specifieke) kennis toepast in een multidisciplinair team
- Werk in een inspirerende omgeving met medestudenten die gemotiveerd zijn en iets extra’s willen
- Doe zelfstandig en doelgericht onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken voor een externe opdrachtgever
- Krijg volop kansen voor persoonlijke groei
- Neem de ruimte om je vaardigheden te ontwikkelen en verbeteren
- Bereid je netwerk uit met medestudenten van allerlei studierichtingen
- Ga op een meerdaagse studiereis in het buitenland en ontdek hoe andere landen omgaan met relevante wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken
Facts & figures
- Duur 1 jaar, tijdens B2 of B3
- Studiebelasting ± 2,5 contactuur per week en ± 3,5 uur flexibel inzetbaar
- Start eind september
- Taal Nederlands en Engels
- Studiekosten geen
Deel je tijd flexibel in
Je besteedt gemiddeld 6 uur per week aan het honoursprogramma Building Bridges. Iedere week volg je een bijeenkomst van tweeënhalf uur. De overige uren zet je in om de bijeenkomst voor te bereiden, samen te komen met je groep of het volgen van een vaardighedenmodule. Rondom de tentamenweken is het mogelijk om minder uren aan het honoursprogramma te besteden en deze uren haal je in andere weken weer in. Hierdoor ben je flexibel om jouw uren zelf in te delen.
Het programma was beter te combineren met mijn studie dan ik van te voren dacht. Naast de wekelijkse bijeenkomst kregen we de flexibiliteit om zelf onze tijd in te delen.
Programma
Science in Society dag
In november is er een themadag rondom Science in Society, samen met alle studenten van verschillende facultaire en universiteitsbrede honoursprogramma’s. Tijdens deze themadag geeft toegepast ethicus Marcel Beckers een lezing over het vertrouwen in de wetenschap, en wordt er ingegaan op vragen als: wat is vertrouwen, en is het een probleem dat er kritischer wordt gekeken naar de wetenschap? Vervolgens ga je zelf aan het slag met dit thema.
Thematische studio
In het eerste semester kies je een thematische studio, bijvoorbeeld populisme en democratie of duurzaamheid. Een docent, expert op het vakgebied, neemt je mee in het onderwerp. Vervolgens onderzoek je samen met je begeleiders en medestudenten hoe verschillende wetenschappelijke disciplines naar het thema kijken. Tenslotte werk je met je medestudenten aan een groepsopdracht rondom het thema.
Denktank
In het tweede semester neem je deel aan een denktank. Je werkt in een groep aan een complex, interdisciplinair vraagstuk van een externe opdrachtgever. Denk aan de duurzame campus of het belang van mentale gezondheid. De opdrachtgever leren jullie kennen tijdens een kick-off weekend. Voor de denktank gaan jullie een paar dagen op studiereis in het buitenland. De vorm van het eindproduct bepalen jullie, in samenspraak met de opdrachtgever, zelf.
Vaardigheden
In het eerste semester kies je een vaardighedenmodule. Hierin richt je je op specifieke vaardigheden waarin jij je verder wilt ontwikkelen zoals storytelling, debatteren of creatief schrijven.
Persoonlijke begeleiding
Het honoursprogramma Building Bridges is er voor jou! We helpen je om jouw doelen te bereiken en sluiten zo goed mogelijk aan bij jouw interesses. Gedurende het jaar gaan we regelmatig met je in gesprek over de voortgang. Centraal staan je eigen leerdoelen, je persoonlijke ontwikkeling, en de maatschappelijke projecten waaraan je werkt.
Contact
Voor meer informatie over het Interdisciplinair Honoursprogramma Building Bridges kun je contact opnemen met de programmaregisseur:
Heleen Loof
heleen.loof [at] ru.nl (heleen[dot]loof[at]ru[dot]nl)