Interdisciplinair honoursprogramma ‘Building Bridges’

Wil jij je verdiepen in actuele thema’s, samen met medestudenten van verschillende faculteiten? Kijken wat er speelt buiten de grenzen van je studie? En werken aan je vaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling? Dan is het interdisciplinaire honoursprogramma ‘Building Bridges’ iets voor jou! In kleine groepen met intensieve begeleiding vorm jij een brede blik terwijl je in speciale thematische studio's naar keuze nadenkt over bijvoorbeeld de rol van big data in onze samenleving, klimaatverandering of de toekomst van de zorg.

Het honoursprogramma Building Bridges brengt studenten samen van alle faculteiten van de Radboud Universiteit. Ieder met zijn eigen verhalen, denkbeelden, achtergrond en kwaliteiten. In deze diverse groep studenten ga je aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling. Jullie komen meestal één keer per week samen, in de avond.

Wat brengt het Building Bridges programma jou? 

  • Deel kennis en wissel inzichten uit met studenten van allerlei disciplines
  • Leer samenwerken in een multidisciplinair team
  • Werk in een inspirerende omgeving met medestudenten die gemotiveerd zijn en iets extra’s willen
  • Doe zelfstandig en doelgericht onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken voor een externe opdrachtgever
  • Krijg volop kansen voor persoonlijke groei
  • Neem de ruimte om je vaardigheden te ontwikkelen en verbeteren
  • Bereid je netwerk uit met medestudenten van allerlei studierichtingen
  • Ga op een meerdaagse studiereis in het buitenland en ontdek hoe andere landen omgaan met relevante wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken

Kick-off ‘Wetenschap en samenleving’

Studenten van alle honoursprogramma’s komen samen voor de kick-off ‘Wetenschap en Samenleving’. Hét moment om je medestudenten en je begeleiders te leren kennen. Samen denken jullie na over wat ons bindt als academici, wat goede wetenschap is en over de rol van wetenschappers in de maatschappij. Ook wordt er meteen gewerkt aan vaardigheden als debatteren en presenteren.

Thematische studio

In het eerste semester kies je een thematische studio, bijvoorbeeld populisme en democratie of biodiversiteit. Een docent, expert op het vakgebied, neemt je mee in het onderwerp. Vervolgens onderzoek je samen met je begeleiders en medestudenten hoe verschillende wetenschappelijke disciplines naar het thema kijken. Tenslotte werk je met je medestudenten aan een groepsopdracht rondom het thema. Voor de studio ga je op een korte excursie of een werkbezoek, bijvoorbeeld aan een lab, een museum, een ambassade of een congres.

Naar het aanbod

Denktank

In het tweede semester neem je deel aan een denktank. Je werkt in een groep aan een complex, interdisciplinair vraagstuk van een externe opdrachtgever. Denk aan de duurzame campus of het belang van mentale gezondheid. De opdrachtgever leren jullie kennen tijdens een kick-off weekend. Voor de denktank gaan jullie een paar dagen op studiereis in het buitenland. De vorm van het eindproduct bepalen jullie, in samenspraak met de opdrachtgever, zelf. Benieuwd wat eerdere groepen hebben gedaan? Bekijk de voorbeelden van eindproducten!

Naar het aanbod

Vaardigheden

In het eerste semester kies je een aparte vaardighedenmodule. Hierin richt je je op specifieke vaardigheden waarin jij je verder wilt ontwikkelen zoals storytelling, debatteren of creatief schrijven.

Overzicht vaardighedenmodules

Giving Back

Als honoursstudent krijg je mooie kansen. In ruil daarvoor verwachten we dat je je talenten, kennis en vaardigheden inzet voor de samenleving. Dit doe je bijvoorbeeld door presentaties te geven op middelbare scholen of in verzorgingshuizen. Of door mee te werken aan projecten rondom uitdagingen in de stad, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. 

Contact

Voor meer informatie over het Interdisciplinair Honoursprogramma 'Building Bridges' kun je contact opnemen met een van de programmaregisseurs:

Dr. Floor Binkhorst
06 - 31 13 27 36
floor.binkhorst [at] ru.nl

Dr. Tim Houwen
(024) 361 59 55
tim.houwen [at] ru.nl