‘Jongeren vinden klimaatverandering (44%), oorlogen in de wereld (43%) en armoede (38%) de belangrijkste onderwerpen in Nederland. Klimaatverandering staat op plek 1, oorlogen op plek 2 en armoede op plek 3.’ Dit is een belangrijke uitkomst uit het onderzoek dat I&O Research deed in opdracht van Unicef (2023). Ook volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) maken jongeren zich grote zorgen over deze onderwerpen. Op een schaal van 1 tot 10 geven ze hun zorgen gemiddeld een 8,3 (klimaatverandering), 7,8 (oorlogen) en 7,9 (armoede).
Programma
De thematour vindt plaats op twee opeenvolgende vrijdagmiddagen van 13.45-16.00 uur. Het programma op deze dagen is als volgt:
- Eerste college van 13.45 – 14.45 uur
- Pauze 10-15 minuten
- Tweede college van 15.00 – 16.00 uur
15 maart 2024
College 1 | Henri de Waele, hoogleraar Internationaal en Europees recht | 13.45 – 14.45 uur
Tijdens dit colleges duik je in de thematiek ‘Oorlog en vrede door de bril van het internationaal recht’. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Pogingen door de tijd heen om oorlogsvoering aan banden te leggen
- De spelregels vandaag de dag, het VN-systeem en de rol van de NAVO
- Praktijkcasus 1: de Russische inval in Oekraïne
- Praktijkcasus 2: de strijd van Israël in Gaza
College 2 | Nora Stel, UHD Internationaal Conflict Analyse en Management | 15.00 – 16.00 uur
Dr. Nora Stel bespreekt de rol van taal en groepsvorming en daarmee uitsluiting in het legitimeren van en mobiliseren voor geweld, met voorbeelden uit de Tweede Wereldoorlog, Rwanda, Joegoslavië, Gaza.
22 maart 2024
College 1 | Mathijs van Leeuwen, hoogleraar Peace & Conflicts Studies | 13.45 – 14.45 uur
Hoogleraar Mathijs van Leeuwen bespreekt de rol van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering in hedendaagse conflicten, en gaat daarbij met name in op de rol van lokale conflicten over land en water in Sub-Sahara Afrika. Wat is de rol van dergelijke conflicten voor nationale en regionale stabiliteit?
College 2 | Paul Reef, UD Politieke en Internationale geschiedenis | 15.00 – 16.00 uur
Universitair docent Paul Reef bespreekt vanuit een historisch perspectief hoe de Russische invasie van Oekraïne Europa gedwongen heeft veiligheid en oorlog weer serieus te nemen. Sinds het einde van de Koude Oorlog was de aandacht voor veiligheid sterk afgenomen en verschoven naar vredesmissies en terrorisme. Kunnen we inmiddels spreken van een nieuwe Koude Oorlog? En welke rol kan Europa spelen nu de geopolitieke situatie wereldwijd verhardt, van de Israëlische strijd in Gaza tot de etnische zuivering van Nagorno-Karabach door Azerbeidzjan in de winter van 2023?
Voor wie?
Deze thematour is bedoeld voor (4), 5, 6 vwo-scholieren. Bij deelname aan beide middagen ontvang je een certificaat van deelname.
Meld je aan