Essaywedstrijd

Met veel plezier nodigen we docenten Nederlands, maatschappijleer, klassieke talen of filosofie in de bovenbouw van het vwo en leerlingen uit om in 2024 deel te nemen aan de twaalfde editie van de Essaywedstrijd.

Voor deze wedstrijd schrijven 5-VWO-leerlingen een prikkelende opiniërende tekst gebaseerd op actuele achtergrondinformatie die bij de opdracht verstrekt wordt. We proberen leerlingen via een inspirerende opdracht uit te dagen tot het schrijven van een goed doordachte tekst waar ze ook hun creativiteit in kwijt kunnen.

Het thema van dit jaar is:

Help! Hoe overleef ik dit?

Direct aanmelden

Essayprijs

Benieuwd naar het niveau van de essays van de Essaywedstrijd?

Lees dan hieronder de essays van de afgelopen jaren. 

Boekje Essaywedstrijd 2023
Boekje Essaywedstrijd 2022
Boekje Essaywedstrijd 2021
Boekje Essaywedstrijd 2020

Ook spraken we Britt (winnares Essaywedstrijd 2020) en Jesse (tweede prijs Essaywedstrijd 2020) over wat de Essaywedstrijd voor hen betekend heeft. Zij hebben nog een goede tip voor deelnemers: 

'Laat je creativiteit spreken en vertel je eigen verhaal in je eigen stijl. Let vooral niet te veel op wat anderen ervan zullen vinden.'  

Lees hun ervaring in het interview:

Meer informatie en aanmelden

Voor inhoudelijke vragen over de essaywedstrijd en workshop kun je terecht bij Ingrid Stassen, Faculteit der Letteren (ingrid.stassen [at] ru.nl (ingrid[dot]stassen[at]ru[dot]nl)).

Voor overige vragen kun je contact opnemen met Joyce Wanten van het Radboud Pre-University College of Society (pucofsociety [at] let.ru.nl (pucofsociety[at]let[dot]ru[dot]nl)).