IJSO

Heb jij interesse in biologie, natuurkunde en scheikunde? Houd je van theoretisch en van praktisch werk? Laat dan zien wat je kunt en doe mee aan de International Junior Science Olympiade (IJSO). Wie weet mag jij Nederland vertegenwoordigen op de International Junior Science Olympiad.

Wat is de IJSO?

De IJSO is een kenniswedstrijd in de vakgebieden biologie, natuurkunde en scheikunde voor leerlingen tot 15 jaar uit het voortgezet onderwijs. Zo'n 300 toptalenten uit vijftig verschillende landen gaan de strijd met elkaar aan. De IJSO bestaat uit drie rondes:

De voorronde

De voorronde wordt gehouden op je eigen school. Het is een schriftelijke toets van 100 minuten die opgebouwd is uit vijf meerkeuzevragen en één open vraag per vakgebied. De beste 24 leerlingen (waaronder minimaal vijf leerlingen uit 3 havo en maximaal zes leerlingen uit de 4e klas of hoger) gaan door naar de eindronde

De Nationale eindronde

De nationale eindronde wordt op 14 juni 2024 bij Quadraam. Je krijgt dan een theoretische en een praktische toets van ieder 90 minuten. Net als bij de voorronde komen daarbij de drie vakgebieden aan de orde.

Internationale Olympiade

Hoor je bij de beste zes leerlingen dan mag je naar de Internationale Olympiade om Nederland te vertegenwoordigen en krijg je de kans om je internationaal te meten en om internationale contacten op te doen met leeftijdsgenoten.

Aanmelden

Aanmelden kan elke jaar tussen 1 oktober en begin maart via de website van SLO. Kijk voor meer informatie op www.ijsonederland.nl.