Radboud Universiteit
Zoek in de site...

FAQ

VOOR DE REGISTRATIE
V: Moet ik een vluchtelingenstatus hebben om deel te mogen nemen aan RWN?
A: Nee, nieuwkomers ongeacht hun status zijn welkom. Het kan juist voor mensen die in procedure zitten een mooie kans zijn om alvast kennis te maken met het onderwijssysteem.
V: Wat zijn de toelatingseisen?

A: De toelatingseisen staan hieronder kort opgesomd:

  1. Je moet de Nederlandse of Engelse taal goed beheersen (afhankelijk van de taal van je voorkeursvak).
  2. Je moet een academische of pre-academische achtergrond hebben.
  3. je moet voldoende gemotiveerd zijn en tijd hebben om een vak te volgen aan de universiteit. Het Radboud Welcomes Newcomers programma is laagdrempelig, maar niet vrijblijvend. We verwachten dat je, net als je medestudent, inzet toont voor het behalen van je vak.
V: Hoe en wanneer kan ik me inschrijven voor een vak?
A: Allereerst neem je de lijst met opengestelde cursussen door. Welk vak sluit aan bij je voorkennis, interesses en ambities? Vervolgens vul je het registratieformulier in. Wij zullen dan zo snel mogelijk (binnen 5 werkdagen) contact met je opnemen. Bovenaan op deze pagina vind je de deadlines voor registratie. Na de deadline kun je je helaas niet meer aanmelden voor een vak. Je bent dan van harte welkom om je voor de volgende periode in te schrijven.
V: Hoe kan ik betalen voor mijn reiskosten naar de Radboud Universiteit?
A: We adviseren je eerst om aan het COA te vragen of ze je reiskosten vergoeden. Hiervoor kunnen we je een toelatingsbewijs sturen. Als je al een status hebt en je woont in een sociale huurwoning, dan kun je je casemanager bij de gemeente vragen of zij je reiskosten kunnen vergoeden. Mocht dit beiden niet mogelijk zijn, dan hebben we vanuit de universiteit ook (beperkte) middelen beschikbaar om je te compenseren in de reiskosten. Neem hiervoor contact op met je contactpersoon van de Radboud Universiteit na registratie.
V: Kan ik me voor meer dan één vak registreren?
A: Nee, je kunt je registreren voor één vak per periode. Als er de volgende periode nog plek is binnen het programma, ben je van harte welkom om je opnieuw in te schrijven voor een ander vak.
V: Kan ik een laptop lenen tijdens de periode?
A: Ja, we hebben een aantal leenlaptops beschikbaar voor de duur van het vak. Je kunt dit aangeven in je registratieformulier en dan pakt je contactpersoon dit samen met jou op.
TIJDENS DE CURSUS
V: Hoe word ik geholpen tijdens het volgen van het vak?

A: Tijdens het volgen van het vak word je op verschillende manieren ondersteund:

1. Via een informatiebijeenkomst: We starten het traject met een informatiebijeenkomst. Hier ontmoet je ook de andere vluchteling studenten en word je gekoppeld aan je buddy. We lopen een rondje over de campus zodat je weet waar je moet zijn als je colleges starten. Daarnaast doen we een gezamenlijke ICT les om je wegwijs te maken in onze online leeromgeving.

2. Via een buddy: Je wordt gekoppeld aan een buddy, een reguliere studenten van de Radboud Universiteit. Deze buddy is beschikbaar voor vragen tijdens het traject en kun je af en toe ontmoeten voor een kopje koffie. Samen met je buddy neem je deel aan de sociale activiteiten.

3. Via sociale activiteiten: Je wordt uitgenodigd voor verschillende sociale activiteiten zoals een lunch, een sportkaart en een excursie naar een museum. Je buddy (en je medestudenten en buddy’s) krijgt ook deze uitnodiging.

V: Ik heb moeite met academische schrijven of andere academische vaardigheden. Kan ik hierbij geholpen worden?
A: Kijk eens op de website van het writing lab. De Radboud Universiteit biedt verschillende (gratis) workshops aan om je academische vaardigheden te verbeteren. Je kunt je inschrijven met je studentnummer.
V: Wat is het buddyproject van Radboud Welcomes Newcomers?

A: We streven ernaar alle studenten van Radboud Welcomes Newcomers te koppelen aan een student. Dit is een reguliere Nederlandse of Internationale student die vrijwillig aangeboden heeft een buddy te zijn binnen het programma. Je buddy kan je helpen met:

  • Sociaal contact op de universiteit. We vragen de buddy’s om één keer per 2 weken af te spreken met de student. Je kunt je buddy alles vragen over de Radboud Universiteit, zoals studiegerelateerde vragen, de Nederlandse cultuur, etc.
  • Praktische zaken: het vinden van het juiste klaslokaal of gebouw, hoe je de bibliotheek kunt gebruiken, hoe werkt de online leeromgeving etc.
  • Onderwijs: een buddy kan bijvoorbeeld eigen ervaringen delen. Houd hierbij in je achterhoofd dat je buddy misschien niet dezelfde studieachtergrond heeft als jij, dus ze kunnen je niet helpen met specifieke kennisvragen. Maar mogelijk kunnen ze je helpen met hoe je het beste een opdracht aan kunt pakken, hoe voorkom je plagiaat, hoe maak je een presentatie, hoe leg je contact met de docent.
V: Moet ik mijn vluchtelingenachtergrond delen met de docent en mijn medestudenten?
A: Nee. Niemand buiten de coördinator van het vak weet dat jij een vluchtelingenachtergrond hebt. De coördinator heeft deze informatie ontvangen voor registratiedoeleinden. Je mag dus zelf bepalen wat je wilt delen en wat niet.
NA DE CURSUS
V: Krijg ik een certificaat?
A: Ja, er zijn twee soorten certificaten:
  1. Een certificaat van deelname als je meer dan 80% aanwezig bent geweest tijdens het vak
  2. Een certificaat met cijfer als je het tentamen hebt gemaakt (5.5 of hoger).

Het certificaat kan een mooie toevoeging zijn aan je cv. Radboud Welcomes Newcomers laat je kennis maken met het Nederlandse onderwijssysteem, maar geeft je geen EC (European Credits). Het geeft ook geen toelating tot een bachelor of masteropleiding.

V: Kan ik nog een ander vak volgen of me aanmelden voor een bachelor of masterprogramma?
A: Je kunt na afloop van het traject je registreren voor een nieuw vak.
Aanmelden voor een bachelor of masterprogramma kan alleen als je een status hebt en voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding. Deze kun je vinden op de webpagina van elke opleiding. Mocht je nog aanvullende vragen hebben hierover, kun je contact opnemen met admissions@ru.nl.

Zit je vraag hier niet tussen? Stuur dan een e-mail naar radboudwelcomesnewcomers@ru.nl.