Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vijfdelige cursus AI in Perspectief

In het dagelijks leven hebben we meer met kunstmatige intelligentie te maken dan we doorgaans beseffen. Denk aan zelfparkerende auto’s, een computersysteem dat diagnosticeert als een arts of aan de algoritmes die bepalen welke berichten je via sociale media te zien krijgt en welke niet.

De Radboud Universiteit is koploper in onderzoek naar innovatieve intelligent lerende systemen. Niet alleen in het ontwikkelen van nieuwe kennis, maar ook in het verbinden van diverse gebieden van kunstmatige intelligentie is de Radboud Universiteit sterk. En dat niet alleen binnen de wetenschap zelf, maar ook in een constante wisselwerking met een samenleving die voor grote uitdagingen staat.

Na een algemene inleiding geeft deze cursus de actuele stand van zaken over Artificial Intelligence op vier verschillende vakgebieden: deep learning, deep fakes, AI algoritmen en AI in de zorg. Telkens is daarbij ruimte voor zowel het technische en theoretische vlak als voor een reflectief metaniveau. De meer beschouwende invalshoek zal niet alleen negatief kritische punten aanstippen, maar belicht zeker ook de positieve kanten van de invloed van AI op ons dagelijks leven.

Dus ben je nieuwsgierig naar verschillende wijzen waarop AI jouw leven en dat van jouw medemens al dan niet ongemerkt beïnvloedt? En wil je samen met anderen en o.l.v. experts van de Radboud Universiteit nadenken over welke consequenties dat heeft op ons dagelijks bestaan? Schrijf je dan in voor deze cursus!

Banner_AI_

Factsheet For the Curious

Taal Nederlands
Duur Vijf avonden van 19:30 uur tot 21:15 uur
Planning Woensdag 8 maart, 15 maart, 22 maart, 29 maart en 5 april 2023. 
Kosten 295 euro, de kosten zijn inclusief koffie en thee. Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting op deze cursus
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40
Studielast 1 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Hoe is het programma opgebouwd?

1.     Inleiding
Algemene inleiding ‘AI in Perspectief’: prof. dr. Tibor Bosse | Filosofische reflectie: dr. Luca Consoli

2.     Deep learning 
Inleiding deep learning: prof. dr. Marcel van Gerven| Juridische kant: prof. dr. Frederik Zuiderveen Borgesius

3.     Deep fakes 
Inleiding deep fakes en adversarial examples: prof. dr. Martha Larson | Blik vanuit de communicatiewetenschap: dr. Marnix van Gisbergen

4.     Sociaal-maatschappelijke aspecten van AI algoritmen
Inleiding/theoretische benadering: prof. dr. Tom Heskes | Ethische bespiegeling: volgt

5.     AI in de zorg, zorgen over AI 
Inleiding in AI in de zorg: prof. dr. Katrien Grünberg | Sociale implicaties: volgt

Moderator bij deze cursus: dr. Inge Wortel

Voor wie is deze cursus relevant?

In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. De cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over Artificial Intelligence. Er is geen voorkennis vereist.

Docent Luca Consoli

“AI toepassingen worden steeds alledaagser in onze samenleving. Wat zijn de consequenties daarvan? Is er sprake van een radicale verandering?”

Luca Consoli is universitair hoofddocent aan het Institute for Science in Society van de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt en doceert over o.a. wetenschappelijk wan-gedrag, wetenschapsethiek en deugdethiek.

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

Radboud Academy is het overkoepelend centrum voor Leven Lang Ontwikkelen van de Radboud Universiteit. Samen met de specialisten uit de verschillende faculteiten ontwikkelen we trainingen, cursussen en masterclasses voor hogeropgeleiden die zich professioneel en persoonlijk willen blijven ontwikkelen. Om zo bij te blijven in de complexe maatschappij en een betekenisvolle bijdrage te leveren aan zichzelf, hun organisatie en de samenleving.

Science-based, persoonsgericht en betekenisvol

In onze opleidingen verbinden we de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken en uitdagingen uit je werkpraktijk en de samenleving. Ze stellen je in staat niet alleen je kennis en inzicht te vergroten, maar versterken ook je vermogen om als professional beter te handelen. We kiezen hierbij bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen.