Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vierdelige cursus Complottheorieën

Een complottheorie is het idee dat de algemeen aanvaarde verklaring over een gebeurtenis of ontwikkeling niet klopt, maar dat er een complot (vaak van een machtige groep of partij) schuilgaat achter die gebeurtenis. Rondom grote thema’s als de oorlog in Oekraïne, corona en klimaatverandering volgen complottheorieën elkaar in razend tempo op. De theorieën worden besproken en verspreid via openbare social media kanalen, maar ook in gesloten groepen op media als Whatsapp en Telegram.

Gelijkgestemden vinden elkaar en delen verhalen en overtuigingen die het eigen wereldbeeld versterken. Dat kan leiden tot verklaringen voor onverklaarde zaken, waarvan buitenstaanders het onvoorstelbaar vinden dat iemand erin zou geloven. Als die buitenstaanders echter hun eigen verklaring voor dezelfde zaken opperen, kan dat rekenen op verbijstering bij de andere partij. En zo vinden beide partijen van elkaar dat het complotdenkers zijn, en verdenken ze de ander er misschien zelfs wel van deel van het complot te zijn.

Schrijf je hier in voor de cursus Complottheorieën. De inschrijfdeadline is 14 februari 2023. Wanneer de cursus eerder vol is, kom je op een wachtlijst terecht.

Complottheorie2

Factsheet for the Curious

Taal Nederlands
Duur Vier avonden van 19:30 uur tot 21:15 uur
Planning Dinsdag 28 februari, 7 maart, 14 maart en 21 maart 2023
Kosten 220,00 euro, de kosten zijn inclusief koffie en thee. Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting op deze cursus
Stap Nee, deze cursus komt niet in aanmerking voor de STAP-subsidie van €1.000 euro
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40
Studielast 1 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Hoe is het programma opgebouwd?

Het is duidelijk dat we veel te maken hebben met complottheorieën, maar waar komen die theorieën vandaan en hoe kan het dat mensen er gevoelig voor zijn? Waarom gelooft de één in een theorie die voor de ander totaal ongeloofwaardig is? Hoe kan een theorie die klein begint steeds uitgebreider en complexer worden? En wat voor gevolgen kunnen complottheorieën hebben, als ze voor een grote groep mensen de meest aannemelijke verklaring lijken? Op deze vragen gaan we in tijdens deze cursus.

In een inleidend theoretisch college krijg je inzicht in wat complottheorieën zijn en in waarom mensen gevoelig zijn voor complotdenken. In de volgende colleges komen praktijkvoorbeelden aan bod, belicht vanuit verschillende vakgebieden. Daarbij staan onder andere antisemitisch complotdenken vanaf de late middeleeuwen tot in coronatijd en complottheorieën rondom de verkiezingen in de Verenigde Staten centraal.

Voor wie is deze cursus relevant?

De cursus is toegankelijk voor een breed publiek geïnteresseerden. De cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over complottheorieën, en voor iedereen met algemene interesse in communicatie, taal en media, gedrag, psychologie en sociologie. Er is geen voorkennis vereist.

Hoofddocent dr. Yvette Linders

Yvette Linders is coördinator van Peitho – Radboud Kenniscentrum voor Retorica – en docent bij de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde in 2014 op een proefschrift over argumentatie in de naoorlogse Nederlandse literatuurkritiek. In haar onderwijs en onderzoek houdt ze zich bezig met argumentatie en het overtuigingsproces in bredere zin.

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit breng je je eigen casuïstiek in en ontvang je concrete handvatten om beter te kunnen handelen. We kiezen bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische relevantie                    Vink1 Waardevol certificaat