Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vijfdelige cursus Honderd Jaar Universiteit in Nijmegen

In oktober 2023 bestaat de Radboud Universiteit honderd jaar. Opgericht als (Roomsch) Katholieke Universiteit te Nijmegen opende zij in 1923 vol verwachting haar deuren – klein, maar allesbehalve bescheiden. Honderd jaar later mag de Nijmeegse universiteit het predicaat ‘katholiek’ niet meer voeren en is zij uitgegroeid tot een brede, volwassen, middelgrote, openbare academische instelling – met nog altijd grote ambities. Duizenden mensen hebben in de voorbije eeuw een tocht door de bochtige geschiedenis van de universiteit gemaakt, van studenten tot (wetenschappelijk) medewerkers, van priesters tot bestuurders, van portiers tot professoren.

Schrijf je hier in voor de cursus Honderd Jaar Universiteit in Nijmegen. De inschrijfdeadline is 25 oktober 2023. Wanneer de cursus eerder vol is, kom je op een wachtlijst terecht.

honderdjaaruniversiteitinnijmegen

Factsheet For the Curious

Taal Nederlands
Duur Vijf avonden van 19:30 uur tot 21:15 uur
Planning Woensdag 1, 8, 15, 22 en 29 november 2023
Kosten 295 euro, de kosten zijn inclusief koffie en thee
Medewerkers en (oud)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting. Lees hier meer over de financiering.
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40 deelnemers
Studielast 1 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Hoe is de reeks opgebouwd?

In een reeks van vijf colleges staan wekelijks één of twee kopstukken centraal. Zij vormen de leidraad voor een min of meer chronologisch overzicht van de geschiedenis van de universiteit. Iedere gekozen persoon was een belangrijk wetenschapper in zijn of haar tijd en markeert een belangrijke periode en/of bijzondere gebeurtenis. Stuk voor stuk kunnen zij worden gekoppeld aan een thema  dat kenmerkend of zelfs bepalend was voor de geschiedenis van de Radboud Universiteit.

Bij alle vooraanstaande wetenschappers die voorbijkomen, staan hetzelfde type vragen centraal: Wat maakte hen zo bijzonder goed in hun vakgebied en wat maakte hen tot een coryfee van de Radboud Universiteit? Zijn er eventueel onderlinge overeenkomsten aan te wijzen? Onder welke omstandigheden verrichtten zij hun arbeid? Blonken zij, behalve  in hun onderzoek, ook uit in andere facetten van het academisch leven: onderwijs, leiderschap, samenwerking? Wat heeft deze belangrijke of bijzondere geleerde bijgedragen aan de geschiedenis van de Radboud Universiteit? Maar ook; wat heeft de Radboud Universiteit betekend voor deze specifieke wetenschapper?

Voor wie is deze cursus relevant?

In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over geschiedenis, wetenschap en NijmegenEr is geen voorkennis vereist.

Programma

De cursus bestaat uit een reeks van vijf colleges van 2 x 45 minuten, die plaatsvinden op vijf opeenvolgende woensdagavonden in november 2023.

Dr. Jan Brabers verzorgt de inleiding en bewaakt als moderator de rode draad. Samen met prof. dr. Daniël Wigboldus, voorzitter van het College van Bestuur, neemt hij ook de afsluiting van de reeks voor zijn rekening waarop tevens een blik op de toekomst wordt geworpen.

1 november 
A.) Inleiding door dr. Jan Brabers
B.) E.J.J. (Egidius) van der Heijden (Rechten) – prof. dr. Corjo Jansen

8 november 
A.) Titus Brandsma (FFTR/Filosofie) - prof. dr. Inigo Bocken
B.) Christine Morhmann (Letteren) - prof. dr. Bé Breij

15 november 
A.) Edward Schillebeeckx (FFTR/Theologie) – dr. Brian Heffernan
B.) Elisabeth Allard (Sociale wetenschappen) - prof. dr. Toon van Meijl

22 november 
A.) Eef Ariëns (FNWI/UMC) – prof. dr. Frans Russel
B.) Didi Braat (UMC) – prof. dr. Jan Kremer

29 november 
A.) Yvonne Benschop (Managementwetenschappen) - prof. dr. Tom Elfring 
B.) Afsluiting Jan Brabers en Daniël Wigboldus

Docent Jan Brabers

"Bevlogen wetenschappers, vaak bovenmatig ambitieuze en intelligente mensen met bijzondere talenten en kleurrijke karakters, zijn de krenten in de pap van de universiteitsgeschiedenis. Hun verhalen, maar vooral ook de omstandigheden waaronder zij werkten, werpen een bijzonder licht op het verleden van de Radboud Universiteit.”

Dr. Jan Brabers (universiteitshistoricus van de Radboud Universiteit)

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit wordt het thema steeds op een laagdrempelige manier vanuit een ander invalshoek belicht. Er is ruimte voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou en je omgeving verder te ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische toepasbaarheid          Vink1 Waardevol certificaat
Vink1 Maatschappelijke impact            Vink1 Verschillende invalshoeken