Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Programma en docenten

In de vierdaagse cursus Levensstijl & Gezondheid krijg je een goed beeld van recent onderzoek naar gewoontes uit het dagelijks leven die van invloed zijn op je gezondheid. Iedere avond kent een verrassende invalshoek en wordt op een toegankelijke en interactieve manier gepresenteerd.

prof. dr. Maria Hopman

Wat is de rol van beweging voor onze gezondheid? - prof. dr. Maria Hopman (18 januari)

De laatste 50 tot 100 jaar bewegen we steeds minder. De helft van de Nederlandse bevolking beweegt geen half uur per dag. Deze beweegarmoede is geassocieerd met meer dan 30 chronische ziekten zoals de hart- en vaatziekten en suikerziekte. In dit college wordt o.a. het belang van bewegen vanuit een evolutionair perspectief uiteengezet.

Manon vd Berg

Hoe voeding bij kan dragen aan een gezonde levensstijl? - dr. Manon van den Berg (25 januari)

Een belangrijk deel van voedingsonderzoek is gericht op de vraag welke voedingsfactoren een (on)gunstig effect op de gezondheid hebben en  bij welk niveau van inname dat dat het geval is. In dit college wordt o.a. toegelicht waaruit een gezonde voeding bestaat en wat de invloed daarvan is op het voorkomen van welvaartsziekten.

dr. Jaqcueline van der Meij

Waarom slapen we eigenlijk? – dr. Jaqcueline van der Meij (1 februari)

Een groot gedeelte van ons leven brengen we slapend door, maar is het een tijd van rust of vinden er in deze periode met weinig externe invloeden juist belangrijke lichamelijke processen plaats? In dit college wordt dieper ingegaan op wat slaap is, welke functies aan slaap worden toegeschreven en wat de invloed van slaap op onze gezondheid is.

prof. dr. Anne Speckens

Een gezonde geest in een gezond lichaam: de mogelijke bijdrage van mindfulness aan een gezonde leefstijl – prof. dr. Anne Speckens (8 februari)

Mindfulness is met aandacht aanwezig zijn bij wat er is, met een grondhouding van vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Onderzoek laat zien dat mindfulness behulpzaam kan zijn voor mensen met psychische klachten of chronische lichamelijke ziekten, maar ook voor professionals in de gezondheidszorg of onderwijs.