Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vierdelige cursus ‘God’ als Politieke Factor

Waarom gelovigen en ongelovigen over religie in het publieke domein moeten nadenken

In de publieke arena is de discussie over religieus geloof niet meer weg te denken. ‘God’ blijkt tot op heden een politieke factor te zijn gebleven. De samenleving, de politiek en de overheid worden voortdurend voor dilemma’s geplaatst. De afnemende vertrouwdheid met vanouds in Nederland aanwezige religieuze stromingen en de zichtbare aanwezigheid van de islam stellen deze dilemma’s op scherp. Hoe moeten wij met deze kwesties omgaan?

Schrijf je hier in voor de cursus 'God' als Politieke Factor. De inschrijfdeadline is 17 oktober 2023. Wanneer de cursus eerder vol is, kom je op een wachtlijst terecht.

RA-God-newtestament

Factsheet for the Curious

TaalNederlands
Duur Vier dinsdagavonden van 19:30 - 21:15 uur 
Planning 31 oktober en 7, 14 en 21 november 2023
Kosten 190,00 euro inclusief koffie en thee
Medewerkers en (oud)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting. Lees hier meer over de financiering.
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40 deelnemers
Studielast 4 colleges van 1,5 uur. Houd rekening met 1 uur voorbereiding in de vorm van het lezen van achtergrondartikelen die je digitaal toegestuurd krijgt
Eindresultaat Certificaat

Hoe is het programma opgebouwd?

Met de Nederlandse context in gedachte, gaat deze vierdelige cursus in op de grondslagen van de verhouding tussen geloof, ongeloof en politiek. Is de relatie tussen religieus geloof en een democratische samenleving problematisch of niet? Zijn religieus geloof en ongeloof inderdaad elkaars tegenpolen? Hoe hangen politiek-maatschappelijke ontwikkelingen zelf samen met de veranderingen in de religieuze kaart van Nederland? En hoe kunnen wij de interne dynamiek van radicalisering binnen sommige geloofsrichtingen zelf in verband brengen met de moderne tijd?

Deze cursus geeft je veel inzichten en stof tot nadenken en helpt je onze samenleving een beetje beter te doorgronden.

Voor wie is deze cursus relevant?

In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over politiek, maatschappij en religie, en nieuwsgierige volgers van de actualiteit. Er is geen voorkennis vereist.

Hoofddocent Sophie van Bijsterveld

“Wij zien allemaal dat geloof weer een politieke factor is geworden, nationaal en internationaal. Wat is er eigenlijk aan de hand en hoe valt dat te duiden? Daarop richt deze cursus zich.”

Sophie van Bijsterveld is hoogleraar ‘Religie, recht en samenleving’ aan de Radboud Universiteit en de drijvende kracht achter het project: Tocqueville, Religie en Democratie.

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit wordt het thema steeds op een laagdrempelige manier vanuit een ander invalshoek belicht. Er is ruimte voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou en je omgeving verder te ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische toepasbaarheid          Vink1 Waardevol certificaat
Vink1 Maatschappelijke impact             Vink1 Verschillende invalshoeken