Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vijfdelige cursus Klimaatverandering & Kolonialisme

Het wordt wel de grootste en meest bedreigende crisis van onze tijd genoemd: de klimaatcrisis. Wist je dat de keuzes die in het Nederlandse koloniale verleden zijn gemaakt een enorme impact hebben op ons huidige klimaatbeleid? De invloed van de mens op het klimaat en de atmosfeer is zo ingrijpend dat het huidige tijdperk ook wel het antropoceen wordt genoemd. Lange tijd werd vooral verwezen naar de industriële revolutie als het historische beginpunt van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Sinds enkele jaren wijzen echter steeds meer aardonderzoekers, historici, filosofen en activisten op de koloniale wortels van klimaatverandering.

Deze reeks sluit af met een college van auteur dr. H. C. Adriaan van Dis. Bekijk hier het volledige programma en schrijf je voor 21 februari in voor de cursus Klimaatverandering en Kolonialisme.

trein_milieuvervuiling_uitstoot_Radboud_Academy

Factsheet for the Curious

Taal Nederlands, m.u.v. de vierde bijeenkomst, die is in het Engels
Duur Vijf avonden van 19:30 uur tot 21:15 uur
Planning Op donderdagavond 2, 9, 16 en 23 en 30 maart
Kosten 245,- euro inclusief koffie en thee; Medewerkers en (oud)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting op deze cursus
Stap Deze cursus komt niet in aanmerking voor de STAP-subsidie van €1.000 euro
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40
Studielast 1 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Docent dr. H. C. Adriaan van Dis

“Wil je begrijpen wat de invloed is van westerse expansiedrift op ons klimaat? Lees dan De Vloek van de nootmuskaat. Een briljant en belangwekkend boek over de bittere nasmaak van een noot. Amitav Gosh toont overtuigend aan hoe de vernietiging van natuur en cultuur begon met de jacht op een specerij. Het is ook een boek waarin je als leunstoellezer en student verre reizen kunt maken zonder de wereld ook maar met een stap te vervuilen.”

Adriaan van Dis is Nederlands auteur en ontving vorig jaar een eredoctoraat aan de Radboud Universiteit. Hij verzorgt het laatste college in deze collegereeks.

Foto door Carel Schutte

Hoe is het programma opgebouwd?

Deze cursus behandelt de historische context van de koloniale logica van exploitatie en het idee dat de natuur grenzeloos tot onze beschikking staat, en laat zien hoe die logica tot op de dag van vandaag doorwerkt in de wereldwijde dynamiek van klimaatverandering. In de colleges wordt daarbij in het bijzonder stilgestaan bij de invloed van het Nederlandse koloniale verleden op het Nederlandse milieu-, klimaat- en landbouwbeleid.

De sprekers in de reeks zijn als (politiek) historicus, filosoof, sociaal geograaf en cultuurwetenschapper werkzaam aan de Radboud Universiteit en de Wageningen University & Research.

Voor wie is deze cursus relevant?

In de For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden in de recente inzichten en debatten rondom klimaatverandering en kolonialisme. Er is geen voorkennis vereist.

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit breng je je eigen casuïstiek in en ontvang je concrete handvatten om beter te kunnen handelen. We kiezen bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische relevantie                    Vink1 Waardevol certificaat