Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Programma en docenten Modereren

In deze driedelige training gaan we in op het speelveld van de moderator. Wat zijn de belangrijkste inzichten, aandachtspunten en vaardigheden bij het modereren van een bijeenkomst?

Deel 1: Bewuste rolopvatting, doelen formuleren en programma ontwerp

In deze middag gaan we onder leiding van ervaren gespreksleider Raymond Reesink in op het vak van moderator. We leren vanuit een helikopter-perspectief naar het begeleiden van sessies kijken. We gaan actief aan de slag met het vertalen van doelstellingen in een programma: wat ga je doen, in welke volgorde en tijdsduur, en hoe? Hoe houd je rekening met tijdsdruk? En hoe zorg je voor een passende afsluiting van jouw sessie?

Raymond Reesink, zelfstandig gespreksleider, dagvoorzitter en procesbegeleider

Raymond Reesink

Deel 2: Inzicht in en werken met groepsdynamiek

Tijdens deze middag, onder leiding van groepstherapeut Marieke ten Napel, gaan we aan de slag met groepsdynamiek. Hoe zorg je als gespreksleider voor voldoende groepsveiligheid? En hoe zorg je voor een levendige en constructieve groepsdynamiek? Wat is daarbij de rol van groepsnormen en regels? We maken onderscheid tussen oppervlakte en diepte structuren in groepen. Als gespreksleider de uitdaging om hier op een positieve wijze in te sturen!

Marieke ten Napel, plaatsvervangend hoofdopleider GZ, Radboud Centrum voor Sociale Wetenschappen.

Marieke ten Napel

Deel 3: Vaardigheden op gespreksniveau: sturen en interveniëren

Samen met communicatie expert Inez Zondag gaan we aan de slag met het gesprek zelf. Als gespreksleider heb je de macht gesprekken een bepaalde richting op te laten gaan. Zowel door interventie als door non-interventie. Het begint bij actief luisteren en doorvragen. We staan stil bij onze eigen kwaliteiten als moderator, zodat je kan leren interveniëren op een manier die bij jou past. Vervolgens gaan we onder leiding van Yvette Linders aan de slag met retorica. We gaan daarbij dieper in op jouw overtuigingskracht als gespreksleider (ethos). Ook staan we stil bij het herkennen van drogredenen en biases in de groep.

Inez Zondag, is trainer, coach, projectleider en programmamanager. Ze helpt wetenschappers en ondernemers bij het ontwikkelen van een sterk persoonlijk profiel en consistente communicatie.

Yvette Linders, universitair docent argumentatie en het overtuigingsproces in bredere zin.

Yvette Linders

Janou Hemsing, communicatietrainer bij Radboud in’to Languages.

Janou Hemsing