Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vijfdelige cursus de Politieke Partij in Perspectief

Naar een Wet op Politieke Partijen

Politieke partijen vormen een onmisbare brug tussen burger en bestuur, bepalen de politieke agenda, ontwikkelen beleid en wetgeving, en hebben een belangrijke machtspositie. Vreemd genoeg wordt het belang van politieke partijen niet weerspiegeld in ons stelsel van recht. Het nieuwe Wetsvoorstel Wet op de politieke partijen zal verandering in deze situatie brengen. Een uitgelezen moment om de balans op te maken en politieke partijen onder het vergrootglas te leggen.

Schrijf je hier in voor de cursus de Politieke Partij in Perspectief. De inschrijfdeadline is 17 oktober 2023. Wanneer de cursus eerder vol is, kom je op een wachtlijst terecht.

Politiekepartijeninperspectief

Factsheet for the Curious

Taal Nederlands
Duur Vijf avonden van 19:00 uur tot 21:15 uur
Planning Dinsdagavond 31 oktober & 7, 14, 21 en 28 november 2023
Kosten 255,00 euro inclusief koffie en thee
Medewerkers en (oud)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting. Lees hier meer over de financiering.
Locatie Campus Radboud Universiteit, Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40 deelnemers
Studielast 1 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Hoe is het programma opgebouwd?

Deze vijfdelige cursus geeft een goed beeld van wat een politieke partij is en welke rol zij in het politieke landschap speelt. Verder licht de cursus de aanstaande Wet op de Politieke Partijen toe.

De cursus bestaat uit een reeks van vijf colleges, waarin de onafhankelijke positie van de partij en het kamerlid, de buitenlandse beïnvloeding en microtargeting, repressie en partijverbod en de interne democratie aan bod komt.

Voor wie is deze cursus relevant?

In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over wetgeving en politiekEr is geen voorkennis vereist.

Hoofddocent prof. dr. Ronald Tinnevelt

“In tegenstelling tot veel van de ons omringende landen kent Nederland nog geen wet op de politieke partijen en ontbreekt in de Grondwet elke verwijzing naar precies die organisaties die volgens diverse staatscommissies ‘van wezenlijk belang zijn voor het functioneren van de parlementaire democratie’. De Wet op de Politieke Partijen zal verandering in deze situatie brengen. Dit wetsvoorstel is aanleiding voor deze cursus.”

Hoofddocent prof. dr. Ronald Tinnevelt (hoogleraar Rechtsfilosofie)

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit wordt het thema steeds op een laagdrempelige manier vanuit een ander invalshoek belicht. Er is ruimte voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou en je omgeving verder te ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische toepasbaarheid          Vink1 Waardevol certificaat
Vink1 Maatschappelijke impact             Vink1 Verschillende invalshoeken