Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vierdelige cursus Een Andere Renaissance

De renaissance staat vanouds bekend als een periode waarin zich een tot dan toe in de westerse wereld ongekende en consequente oriëntatie op de klassieke oudheid manifesteerde. Eerst in de stadsstaten van Centraal-Italië en later over heel Europa, verspreidde zich een cultuur waarin bijvoorbeeld wetenschap en staatkunde, literatuur en filosofie, architectuur en beeldende kunst zich spiegelden aan de hooggewaardeerde producten van de klassieke denkers, schrijvers en kunstenaars. Deze ontwikkelingen leidden tot een wijdverspreide aandacht voor aspecten als harmonie, idealisering en verfijnd evenwicht.

Schrijf je hier in voor de cursus Een Andere Renaissance. De inschrijfdeadline is 26 april 2023. Wanneer de cursus eerder vol is, kom je op een wachtlijst terecht.

Renaissance_RadboudAcademy_mensen

Factsheet for the Curious

Taal Nederlands
Duur Vier avonden van 19:30 uur tot 21:15 uur
Planning 10, 17, 24 en 31 mei
Kosten 190,00 euro inclusief koffie en thee; Medewerkers en (oud)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting op deze cursus
Stap Deze cursus komt niet in aanmerking voor de STAP-subsidie van €1.000 euro
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40
Studielast 1 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Hoe is het programma opgebouwd?

Kunst- en cultuurhistorici hebben al vaak gewezen op andere gezichten van de renaissance, die immers ook een tijd was van bijvoorbeeld religieuze strijd, het begin van het kolonialisme, onderdrukking van vrouwen, gehandicapten en minderheden. Ook in de beeldende kunsten, de architectuur en het hofleven van deze periode laten zich opvallende fenomenen onderscheiden die op het eerste gezicht uit de toon vallen bij het algemene beeld van de renaissance. Fel realistische, ongerijmde of zelfs lelijke producten van natuur en cultuur, de ambigue positie van vrouwen in het kunstbedrijf, en dynastieke pretenties en machtswellust behoren tot de onderwerpen die in deze reeks van vier colleges aan de orde zullen komen, in voordrachten van drie (kunst)historici die zich specialiseren in de vroegmoderne periode.

In deze vierdelige cursus komt de kunst en cultuur van de 15e en 16e eeuw buiten de canon aan bod.

Voor wie is deze cursus relevant?

In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over de kunst uit de 15e en 16e eeuw en de (Italiaanse) renaissance. En is inspirerend voor iedereen met algemene interesse in kunst en cultuur. Er is geen voorkennis vereist.

Hoofddocent dr. Bram de Kleck

“De welbekende aspecten van harmonie, rationaliteit en schoonheid van de renaissance kennen een onbekendere, maar fascinerende keerzijde in ongelijkheid, bijgeloof en bizarriteit.”

Hoofddocent van ‘Een Andere Renaissance’ Bram de Klerck is universitair hoofddocent bij ‘Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid’ aan de Radboud Universiteit. Zijn specialismen zijn de geschiedenis van de schilderkunst en sculptuur in de Italiaanse renaissance en de artistieke relaties tussen Italië en de Nederlanden.

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Houd me op de hoogte

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit breng je je eigen casuïstiek in en ontvang je concrete handvatten om beter te kunnen handelen. We kiezen bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische relevantie                    Vink1 Waardevol certificaat