Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vijfdelige cursus Revolutie & Democratie: Achtergronden van een Urgente Kwestie

Sinds de aanval van Trumps stoottroepen op het Capitool in Washington op 6 januari 2021 en zeker sinds de inval van Poetins Rusland in ‘broederland’ Oekraïne op 24 februari 2022, weten wij opnieuw waar wij in het Westen voor staan: voor vrijheid en democratie en tegen onderdrukking en autoritarisme. En toch: ‘weten’ wij dat echt? Beseffen wij wel wat het betekent dat onze vrijheid en democratie gegrond zijn in de grote Revoluties van de achttiende eeuw, de Amerikaanse van 1776 en de Franse van 1789? Hebben we wel door hoe we die revolutionaire erfenis meedragen, ten goede en ten kwade? Tijdens deze cursus behandelen we bovenstaande vragen en leggen daarbij een link tussen heden en verleden.

Op 1 november 2022 start Revolutie & Democratie. Schrijf je nu in!

Banner Revolutie & Democratie

Factsheet

TaalNederlands
Duur 5 avonden van 19:30 tot 21:15 uur
Planning Dinsdag 1, 8, 15, 22 en 29 november 2022
Kosten 225,00 euro, de kosten zijn inclusief koffie en thee
Stap Nee, deze cursus staat niet opgenomen in het STAP-register
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit
Aantal deelnemers Maximaal 40 deelnemers
Studielast 1,5 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Hoe is het programma opgebouwd?

Vanuit politiek-historisch, filosofisch, staatsrechtelijk en levensbeschouwelijk perspectief onderzoeken we tijdens deze thematisch samengestelde reeks colleges wat revolutie en moderne democratie met elkaar verbindt. Daarbij staat een aantal denkers centraal die zich daar uitvoerig over hebben gebogen. De reflecties van toenmalige tijdgenoten als Edmund Burke en Thomas Paine of, iets later, van Alexis de Tocqueville blijken niets aan actualiteit verloren te hebben. Ook het denken van Hannah Arendt over revolutie blijft tot op vandaag een must. De analyses van hedendaagse denkers als Slavoj Žižek en Alain Badiou laten de concrete problematiek van vandaag daar verrassend bij aansluiten. De uiteenlopende levensbeschouwelijke perspectieven en posities van deze denkers spelen in deze context een belangrijke rol en komen daarom eveneens aan bod.

Voor wie is de cursus relevant?

De cursus is toegankelijk voor een breed geïnteresseerd publiek. Ben je benieuwd wat een bepaalde kwestie voor jou persoonlijk betekent? Op een interactieve manier wordt er steeds één thema vanuit verschillende invalshoeken belicht. Er is geen voorkennis vereist.

Afbeelding1

Programmaleider prof. dr. Sophie van Bijsterveld

“Waarom dispuut en onenigheid de kern van een moderne vredespolitiek vormt. En waarom daar ook vandaag nog voor gestreden moet worden.”

Sophie van Bijsterveld is hoogleraar ‘Religie, recht en samenleving’ aan de Radboud Universiteit en de drijvende kracht achter het project: Tocqueville, Religie en Democratie.

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit breng je je eigen casuïstiek in en ontvang je concrete handvatten om beter te kunnen handelen. We kiezen bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische relevantie                    Vink1 Waardevol certificaat