Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vierdelige cursus Stikstofcrisis onder de Loep

Al jaren lezen we over de stikstofcrisis. Soms stelt het stikstofbeleid ons teleur, bijvoorbeeld als we de gevolgen ervan voor de woningbouw zien, over frauduleuze handel in stikstofrechten horen of wanneer de boerenprotesten in chaos ontaarden. Maar er is ook hoop. Hoop op bescherming van de natuur en op een gezonde leefomgeving. We zijn in Nederland wel ‘kampioen stikstofproductie’, dus er is werk aan de winkel. Wat kunnen we doen om uit deze crisis te komen?

Schrijf je hier in voor de cursus Stikstofcrisis onder de Loep, die van start gaat op 20 september 2023.

tractor_milieuvervuiling_fabrieken_uitstoot_Radboud_Academy

Factsheet For the Curious

Taal Nederlands
Duur Vier avonden van 19:30 uur tot 21:15 uur
Planning Woensdagavond 20 en 27 september en 4 en 11 oktober 2023
Kosten 190,00 euro inclusief koffie en thee
Medewerkers en (oud)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting
Stap Deze cursus komt niet in aanmerking voor de STAP-subsidie van €1.000 euro
Locatie Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 40 deelnemers
Studielast 1 uur voorbereiding per college
Eindresultaat Certificaat

Hoe is het programma opgebouwd?

Wat is stikstof precies, en wat veroorzaakt een teveel eraan? En waarom is er sprake van een ‘crisis’? Wat zegt zowel de Europese als de nationale regelgeving en wat zijn de beoogde oplossingen? En zijn er nog alternatieve oplossingen? Welke visie biedt de wetenschap op de stikstofcrisis? Deze cursus gaat in op deze vragen. Vanuit de disciplines microbiologie, ecologie, milieukunde en de rechten wordt de stikstofcrisis kritisch onder de loep genomen.

In deze vierdelige cursus staan we vanuit het microbiologisch perspectief stil bij het stikstofvraagstuk, wordt de stikstofbalans in ecosystemen onder de loep genomen, de juridische achtergrond van de stikstofcrisis en wordt de crisis in breder perspectief geplaatst.

Voor wie is deze cursus relevant?

In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. Deze cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden in de recente ontwikkelingen en debatten rondom de stikstofcrisis. De cursus is inspirerend voor iedereen met algemene interesse in natuur, recht, politiek en actualiteiten. Jong of oud, wel of niet gestudeerd; we proberen de kennis zo over te brengen dat het voor iedereen begrijpelijk en inspirerend is. Er is geen voorkennis vereist.

Vrouw_zwartwit_Radboud_Academy

Docent dr. Annelies Veraart

"Herstel van de stikstofbalans biedt nieuwe kansen voor natuur, klimaat en gezondheid."

Dr. Annelies Veraart is werkzaam bij het RIBES (Radboud Institute for Biologica land Environmental Sciences) en is universitair docent Aquatic Ecology and Environmental Biology aan de Radboud Universiteit.

Wat zeggen onze cursisten?

Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit wordt het thema steeds op een laagdrempelige manier vanuit een ander invalshoek belicht. Er is ruimte voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou en je omgeving verder te ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische toepasbaarheid          Vink1 Waardevol certificaat
Vink1 Maatschappelijke impact            Vink1 Verschillende invalshoeken