Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Thorsten Blokzijl

Projectcoördinator Leven Lang Ontwikkelen

“Gezien mijn interesse in media, technologie en educatie besloot ik te reflecteren op deze vraag met ChatGPT. Waarom ook niet? Benieuwd waar ChatGPT mee aankomt. Twee simpele vragen, met toch verrassende uitkomsten: 
 
𝙒𝙖𝙖𝙧𝙤𝙢 𝙞𝙨 𝙝𝙚𝙩 𝙗𝙚𝙡𝙖𝙣𝙜𝙧𝙞𝙟𝙠 𝙤𝙢 𝙟𝙚𝙯𝙚𝙡𝙛 𝙩𝙚 𝙗𝙡𝙞𝙟𝙫𝙚𝙣 𝙤𝙣𝙩𝙬𝙞𝙠𝙠𝙚𝙡𝙚𝙣?
ChatGPT: ‘Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen, zoals: 
         1. Persoonlijke groei - Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis kan leiden tot persoonlijke groei.
          2. Carrièremogelijkheden - Het kan je helpen om je huidige baan beter uit te voeren, of om nieuwe kansen te krijgen. 
           3. Bijblijven met de veranderingen in de wereld - De wereld verandert voortdurend, vooral op het gebied van technologie en wetenschap.'

Thorsten BlokzijlraAl zijn het open deuren, toch vind ik het vermakelijk om te lezen. De chatbot heeft wat mij betreft volkomen gelijk. Ik ben van nature erg leergierig en een autodidact. Ik ben ervan overtuigd dat alles waar je je in verdiept interessant wordt; of het nu gaat over de energietransitie, krapte op de arbeidsmarkt, de vergrijzing etc.. En zeg nu eerlijk: een rijk en interessant leven willen we toch allemaal, nietwaar?


𝙀𝙣 𝙝𝙤𝙚 𝙠𝙖𝙣 𝙞𝙠 𝙢𝙞𝙟𝙯𝙚𝙡𝙛 𝙗𝙡𝙞𝙟𝙫𝙚𝙣 𝙤𝙣𝙩𝙬𝙞𝙠𝙠𝙚𝙡𝙚𝙣?
ChatGPT: ‘Er zijn veel manieren waarop je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Hieronder volgen enkele suggesties:     
           1. Leer nieuwe vaardigheden  
           2. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw vakgebied 
           4. Stel doelen  
           5. Reflecteer regelmatig en verzamel feedback 
Stiekem vind ik dit wel interessante suggesties. Want persoonlijke doelen stellen, om feedback vragen en reflecteren op je eigen ontwikkeling is niet iets wat ik structureel en heel bewust doe. Maar ik zie er zeker het nut van in. 

Conclusie: al heeft sparren met collega’s en mentoren uiteraard mijn voorkeur, af en toe een reflectief gesprek voeren met ChatGPT kan best leerzaam zijn! (Je kunt trouwens meteen doorpakken en AI de vraag stellen welke tools je kunt gebruiken om jouw doelen te behalen, in 30 seconden verschijnt een lange lijst met suggesties.) 
Het zal je niet verbazen dat ik mij de komende tijd verder ga verdiepen in de mogelijkheden en risico’s van AI. En volgende maand? Misschien verdiep ik me dan in antibiotica resistentie? Ik ben in elk geval nooit uitgeleerd.”