Radboud Universiteit
Zoek in de site...

STAP subsidie

Sinds 1 maart 2022 is het mogelijk om STAP-budget (STimulering Arbeidsmarkt Positie) aan de vragen bij Rijksoverheid. Dit is een subsidie van € 1000,- per jaar die werkenden en werkzoekenden ondersteunt in scholing en ontwikkeling. Het STAP-budget vervangt de regeling 'aftrek studiekosten'. De subsidie is er om mensen de mogelijkheid te bieden om meer eigen regie te nemen bij hun ontwikkeling tijdens hun loopbaan. Het STAP-budget kan ingezet worden voor diverse cursussen en trainingen van het vervolgonderwijs van de Radboud Universiteit, welke Radboud Academy voor je ontsluit.

Voor wie is het STAP-budget?

 • Iedere persoon die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan een STAP-budget aanvragen voor het financieren van de scholing die hij/zij wilt volgen. Dit zijn zowel werkenden als niet-werkenden van ten minste 18 jaar oud die de gerechtigde AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.
 • Wanneer de werkgever of een andere partij meebetaalt kan je daarnaast het STAP-budget aanvragen. Het STAP-budget wordt verlaagd met het bedrag dat de deelnemer vanuit de andere bron gefinancierd krijgt.
 • Als je ook recht hebt op andere vergoedingen zoals studiefinanciering, studievoorschotvoucher of een lerarenbeurs kan het zijn dat je geen aanspraak kan doen op het budget. Wanneer hier sprake van is lees je hier.
Stap-Budget

Hoe werkt het STAP-budget voor jou?

 1. Check op de opleidingspagina of in het STAP scholingsregister of je voor de cursus of training die je wilt volgen het STAP-budget kan inzetten. Niet alle cursussen en trainingen van de Radboud Universiteit zijn aangesloten bij STAP. Als je 'Radboud' bij naam opleiding invult, zie je aan welke cursus of training je op dat moment kan deelnemen.
 2. Wanneer de cursus of training aangesloten is bij STAP, kan je bij je inschrijving van de cursus of training het STAP-aanmeldbewijs aanvragen. Dit is een apart PDF-formulier gericht op het STAP-budget.
 3. Via deze site van UWV kun je checken of je in aanmerking komt voor het STAP-budget. Je kunt 1 keer per jaar een aanvraag doen. Het STAP-budget is beperkt, dus wees er op tijd bij! Is er nu geen STAP-budget meer beschikbaar? Doe dan direct om 10 uur op de eerste dag van de volgende aanvraagperiode opnieuw een poging. Om de 2 maanden is er een nieuwe mogelijkheid om je bij UWV in te schrijven voor het STAP-budget.
 4. Je moet je STAP-budget minimaal 4 weken voor de startdatum van de cursus of training hebben aangevraagd en je cursus of training moet uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak starten. Hieronder vind je een overzicht met de data waarop je het STAP-budget dient aan te vragen en wanneer je met het onderwijs dient te starten.
 5. Vraag met het aanmeldbewijs de STAP-regeling aan via het STAP portaal van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UVW).
 6. Krijg je via STAP de bevestiging dat je inderdaad in aanmerking komt voor het STAP-budget? Mail de bevestiging dan naar het opleidingscentrum waar je de cursus of training volgt.
 7. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. Het STAP-budget wordt van de originele kosten van de cursus of training afgetrokken. Is de originele prijs van de cursus of training hoger dan €1000,-, dan volgt er nog een factuur voor het resterende bedrag.
 8. Voor cursisten die met STAP meedoen aan een cursus of training onder de €1000,-, is het niet mogelijk om een andere korting te krijgen. Dit kan wel als het cursusbedrag hoger is dan €1000,-, omdat de korting dan verrekend kan worden met het deel dat je zelf aanvullend moet betalen.
 9. Volg de cursus.*

*Het opleidingscentrum waar je de cursus of training volgt stuurt na je deelname een deelnamebewijs op naar UWV. Wanneer je niet (voldoende) hebt deelgenomen kan het opleidingscentrum het deelnamebewijs niet verschaffen waardoor de kosten alsnog voor eigen rekening zijn.

Aanvraagperiodes STAP

 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022: Je cursus dient uiterlijk in januari te starten.
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022: Je cursus dient uiterlijk in maart te starten.
 • 1 januari 2023 t/m 28 februari 2023: Je cursus dient uiterlijk in mei te starten.
 • 1 maart 2023 t/m 30 april 2023: Je cursus dient uiterlijk in juli te starten.

  Tip: dien je aanvraag direct op de eerste van de maand om 10 uur in.