Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vierdelige cursus Fake News

Fake of Feiten: hoe Fake News werkt

Fake News, ook wel nepnieuws of desinformatie genoemd, is onjuiste informatie die bewust verspreid wordt met als doel om bijvoorbeeld geld te verdienen of om meningen te beïnvloeden voor politiek gewin. Sinds de komst van online (sociale) media, gaat de verspreiding van Fake News razendsnel. Berichten worden na plaatsing gedeeld via allerlei kanalen, zoals Twitter, WhatsAppgroepen en YouTube-video’s. Niet alleen bereiken berichten daardoor een groot publiek, maar het is vaak ook lastig om te achterhalen waar het bericht oorspronkelijk vandaan kwam. Het wordt dan ook steeds moeilijker om in de enorme informatiestroom elk bericht kritisch te beoordelen en nepnieuws te onderscheiden van echt nieuws. De situatie wordt nog complexer omdat er mensen zijn die te pas en te onpas ‘Fake News’ roepen over berichten die niet goed in hun verhaal passen, maar die niet onwaar zijn.

We zijn er tegenwoordig weliswaar op bedacht dat een bericht nep kan zijn, maar hoe kunnen we nu weten voor welke berichten dat geldt en welk nieuws betrouwbaar is? Zijn er manieren om Fake News te herkennen? En waarom gelooft de een zonder meer een bericht dat de ander het meteen als nep herkent en andersom? Daar gaan we op in tijdens deze cursus.

Je kunt je nog niet inschrijven voor de editie van Fake News. Je kunt wel het 'Houd me op de hoogte formulier' invullen, zodat we je informeren over de data en inschrijfmogelijkheden van de nieuwe editie, of kijk in de portal voor het huidige aanbod.

Factsheet for the Curious

Startdatum: Nog niet bekend
Taal: Nederlands 
Duur: 4 bijeenkomsten
Kosten: € 180,00; de kosten zijn inclusief de koffie en thee
Type onderwijs: Cursus 
Opleidingsvorm: Offline 
Vakgebied: Communicatie, taal en media, gedrag, psychologie en sociologie, ICT, AI en digitalisering
Eindresultaat:
Certificaat 
Locatie: Op de campus van de Radboud Universiteit  
Docenten: Drs. Margie Alders, dr. Jonne Harmsma dr. Yvette Linders, dr. Eugène Loos en dr. Maurice Vergeer.
Studielast: 4 colleges van 1,5 uur. Houd rekening met gemiddeld 1 uur voorbereiding per college.
Aantal deelnemers: Minimaal 27, maximaal 40

Hoofddocent dr. Yvette Linders

"Hoe beter je weet hoe Fake News werkt, hoe beter je je ertegen kunt wapenen.”

Yvette Linders

Yvette Linders is coördinator van Peitho – Radboud Kenniscentrum voor Retorica – en universitair docent communicatie en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Hoe is het programma opgebouwd?

In een tweetal inleidende, theoretische colleges krijg je inzicht in wat Fake News is, in de historische context ervan en in hoe je het kunt herkennen. De psychologische, maatschappelijke en technologische aspecten van nepnieuws komen daarbij aan bod.

In het derde en vierde college kijken we naar praktijkvoorbeelden. Het derde college gaat over corona nepnieuws. In de eerste helft van het college gaat het over hoe burgers, maar ook journalisten, Fake News over corona kunnen (leren) herkennen en in hoeverre het mogelijk is dit met juridische, technologische en educatieve maatregelen te bestrijden. In het tweede deel van het college horen we hoe het Radboudumc te maken kreeg met Fake News over corona en hoe ze daarmee omgaan. In het vierde en laatste college komt eerst de casus van de gaswinning in Groningen aan bod.

Tot slot worden de belangrijkste punten uit de cursus samengevat en zullen we de in de cursus besproken strategieën voor het herkennen van Fake News testen.

  1. Fake News: in de wereld en in ons hoofd
    dr. Yvette Linders (23 maart)
  2. Fake News: in cijfers en op het internet
    dr. Maurice Vergeer (30 maart)
  3. a. Nepnieuws bestrijden met juridische, technologische en educatieve maatregelen: Mission impossible?
    dr. Eugène Loos (6 april)
    b. Ervaringen met Fake News en hoe ermee om te gaan vanuit het Radboud UMC 
    drs. Margie Alders (6 april)
  4. a. De gaswinning in Groningen: een mogelijke voedingsbodem voor Fake News?
    dr. Jonne Harmsma (13 april)
    b. Fake News: samengevat
    dr. Yvette Linders (13 april)

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit breng je je eigen casuïstiek in en ontvang je concrete handvatten om beter te kunnen handelen. We kiezen bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische relevantie                    Vink1 Waardevol certificaat