Vierdelige cursus ‘God’ als Politieke Factor
Waarom gelovigen en ongelovigen over religie in het publieke domein moeten nadenken
In de publieke arena is de discussie over religieus geloof sinds het eind van de jaren 1990 niet meer weg te denken. ‘God’ blijkt tot op heden een politieke factor te zijn gebleven. Bij voortduring doen zich incidenten en kwesties voor waarbij religieus geloof een rol speelt en waarbij de samenleving, de politiek en de overheid voor dilemma’s worden geplaatst. De afnemende vertrouwdheid met vanouds in Nederland aanwezige religieuze stromingen en de zichtbare aanwezigheid van de islam stellen deze dilemma’s op scherp. Hoe moeten wij met deze kwesties omgaan?
Met de Nederlandse context in gedachte, gaat deze cursus in op de grondslagen van de verhouding tussen geloof, ongeloof en politiek. Is de relatie tussen religieus geloof en een democratische samenleving problematisch of niet? Zijn religieus geloof en ongeloof inderdaad elkaars tegenpolen? Hoe hangen politiek-maatschappelijke ontwikkelingen zelf samen met de veranderingen in de religieuze kaart van Nederland? En hoe kunnen wij de interne dynamiek van radicalisering binnen sommige geloofsrichtingen zelf in verband brengen met de moderne tijd?
Ben je professioneel betrokken bij problematieken op het snijvlak van politiek, maatschappij en religie? Of ben je geïnteresseerd in deze kwesties als nieuwsgierige volger van de actualiteit? Deze cursus geeft je veel inzichten en stof tot nadenken en helpt je onze samenleving een beetje beter te doorgronden.
Je kunt je nog niet inschrijven voor de editie van 'God' als Politieke Factor. Je kunt wel het 'Houd me op de hoogte formulier' invullen, zodat we je informeren over de data en inschrijfmogelijkheden van de nieuwe editie, of kijk in de portal voor het huidige aanbod.
Hoe is het programma opgebouwd?
Geloof, ongeloof en de democratische samenleving. De betekenis van het denken van Alexis de Tocqueville voor onze tijd – prof. dr. Sophie van Bijsterveld
De dominante visie in West-Europa is dat religieus geloof zich maar moeizaam verhoudt tot een moderne democratie en een religieus neutrale staat en dat religie om die reden vooral thuis hoort in het privédomein. Alexis de Tocqueville (1805 – 1859) die als jonge Fransman de Amerikaanse democratie bestudeerde, kwam tot heel andere inzichten. Welke betekenis kunnen zijn inzichten hebben voor de vraag naar de betekenis van geloof in onze democratische samenleving?
Seculariteit: het cadeau van het christendom aan de wereld – mr. Maurits Potappel
Seculariteit en religieus geloof worden doorgaans als tegenpolen van elkaar gezien, tegenpolen die elkaar moeilijk verdragen. Dit college gaat in op de vraag wat wij eigenlijk onder seculariteit moeten verstaan. Welke betekenis heeft het christendom voor seculariteit? En: is het christendom een voorwaarde of belemmering van seculariteit?
Ons politieke probleem met geloof en ongeloof – prof. dr. Hans Schilderman
Secularisatie en individualisering hebben de klassieke religieuze en morele kaders van levensovertuigingen aangetast. Populisme en fundamentalisme zijn twee verschijnselen die daarmee verband houden, zo wordt in dit college betoogd. Hoe daarop te reageren? Wat zijn de grenzen en uitdagingen van de vrijheid van meningsuiting? Welke taak ligt hier voor religieuze, politieke en andere morele instituties in onze samenleving?
Waarom religieus fundamentalisme vooral een typisch modern fenomeen is – prof. dr. Marc De Kesel
Religieus fundamentalisme blijft akelig actueel. De dreiging van aanslagen en terreur houdt aan. Nog steeds. Waar zit de angel? In de religie? Wat als het probleem veeleer te maken heeft met het hart van onze moderniteit? In zijn college gaat Marc De Kesel in op de kluwen die fundamentalisme en moderne identiteit met elkaar verbindt.
Factsheet for the Curious
Nederlands
Vier avonden
Nog niet bekend
190,00 euro inclusief koffie en thee; Medewerkers en (oud)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting op deze cursus
Deze cursus komt niet in aanmerking voor de STAP-subsidie van €1.000 euro
Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Maximaal 40
4 colleges van 1,5 uur. Houd rekening met 1 uur voorbereiding in de vorm van het lezen van achtergrondartikelen die je digitaal toegestuurd krijgt
Certificaat
Docent Sophie van Bijsterveld
“Wij zien allemaal dat geloof weer een politieke factor is geworden, nationaal en internationaal. Wat is er eigenlijk aan de hand en hoe valt dat te duiden? Daarop richt deze cursus zich.”
Sophie van Bijsterveld is hoogleraar ‘Religie, recht en samenleving’ aan de Radboud Universiteit en de drijvende kracht achter het project: Tocqueville, Religie en Democratie.
Radboud Academy als opleidingspartner
In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit wordt het thema steeds op een laagdrempelige manier vanuit een ander invalshoek belicht. Er is ruimte voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou en je omgeving verder te ontwikkelen. Science-based kennis en skills
Topwetenschappers en experts
Praktische relevantie
Waardevol certificaat