Vijfdelige cursus Ons Kostbare Brein
Het menselijke brein is een prachtig, nog steeds mysterieus maar ook ons meest persoonlijke orgaan. Ons denkvermogen huist erin, onze emoties en wie we zijn. In deze cursus maak je kennis met de werking van de hersenen, hoe wetenschappers proberen te ontrafelen hoe hersenactiviteit bijdraagt aan menselijk gedrag, en welke methoden ze gebruiken om dit te doen.
Er is speciale aandacht voor waar het mis kan gaan. Want hoe vanzelfsprekend het ons ook doet voorkomen dat we ons dingen herinneren of dat we ons lichaam bewegen, het is niet zo eenvoudig als het lijkt. De aansturing van de mens vanuit zijn machinekamer is een precaire aangelegenheid. Door bijvoorbeeld een ongeluk, ouderdom of erfelijkheid werkt het brein mogelijk net iets anders dan we normaal gesproken zouden mogen verwachten, met alle gevolgen van dien. In deze cursus bespreken we wat het brein zou moeten doen, en wat de gevolgen zijn als het anders loopt.
De sprekers in deze cursusreeks zijn allen werkzaam aan het Nijmeegse Donders Instituut van de Radboud Universiteit dat wereldwijde faam geniet op het gebied van hersenonderzoek, met name naar menselijke cognitie en gedrag. In deze cursus krijg je een goed beeld van recent onderzoek dat aan dit instituut gedaan wordt. Met iedere avond een verrassende invalshoek en op een toegankelijke wijze uitgelegd.
Je kunt je nog niet inschrijven voor de editie van Ons Kostbare Brein. Je kunt wel het 'Houd me op de hoogte formulier' invullen, zodat we je informeren over de data en inschrijfmogelijkheden van de nieuwe editie, of kijk in de portal voor het huidige aanbod.
Hoe is het programma opgebouwd?
- Neurowetenschappen: de zoektocht naar het menselijk vermogen
prof. dr. Harold Bekkering - Het geheugen bij veroudering – kansen en risico's
dr. Joukje Oosterman - De automatische piloot van ons brein
prof. dr. Bas Bloem - Hoe het woordenboek in ons brein werkt
dr. Vitória Piai - Antisociaal gedrag en het brein
dr. Inti Brazil
Factsheet for the Curious
Startdatum: Nog niet bekend
Taal: Nederlands
Duur: 5 bijeenkomsten
Kosten: € 150,00 (introductieprijs); de kosten zijn inclusief koffie en thee.
Type onderwijs: Cursus
Opleidingsvorm: Offline
Vakgebied: Gedrag, psychologie en sociologie; Data science en neuro science
Eindresultaat: Certificaat
Locatie: Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Docent(en): prof. dr. Harold Bekkering, prof. dr. Bas Bloem, dr. Inti Brazil, dr. Joukje Oosterman, dr. Vitória Piai
Studielast: 5 colleges van 1,5 uur. Houd rekening met 1 uur voorbereidingstijd per college.
Planning: Volgt
Inschrijfdeadline: Volgt
Aantal deelnemers: Minimaal 22, maximaal 50
Doelgroep: For the Curious, een breed publiek in alle leeftijden
Aangeboden door: Radboud Academy
Docent Harold Bekkering
“Een gezond brein is continue op zoek naar nieuwe uitdagingen en leert van de verrassingen op deze zoektocht.”
Harold Bekkering is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit en hoofdonderzoeker bij het Donders Instituut.
Radboud Academy als opleidingspartner
In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit breng je je eigen casuïstiek in en ontvang je concrete handvatten om beter te kunnen handelen. We kiezen bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen. Science-based kennis en skills
Topwetenschappers en experts
Praktische relevantie
Waardevol certificaat