Vijfdelige cursus Revolutie & Democratie: Achtergronden van een Urgente Kwestie
Sinds de aanval van Trumps stoottroepen op het Capitool in Washington op 6 januari 2021 en zeker sinds de inval van Poetins Rusland in ‘broederland’ Oekraïne op 24 februari 2022, weten wij opnieuw waar wij in het Westen voor staan: voor vrijheid en democratie en tegen onderdrukking en autoritarisme. En toch: ‘weten’ wij dat echt? Beseffen wij wel wat het betekent dat onze vrijheid en democratie gegrond zijn in de grote Revoluties van de achttiende eeuw, de Amerikaanse van 1776 en de Franse van 1789? Hebben we wel door hoe we die revolutionaire erfenis meedragen, ten goede en ten kwade? Tijdens deze cursus behandelen we bovenstaande vragen en leggen daarbij een link tussen heden en verleden.
Je kunt je nog niet inschrijven voor de editie van Revolutie & Democratie. Je kunt wel het 'Houd me op de hoogte formulier' invullen, zodat we je informeren over de data en inschrijfmogelijkheden van de nieuwe editie, of kijk in de portal voor het huidige aanbod.

Factsheet for the Curious
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus. Nederlands
5 avonden van 19:30 tot 21:15 uur
Nog niet bekend
225,00 euro inclusief koffie en thee. Medewerkers en (oud)studenten krijgen 10% korting
Nee, deze cursus komt niet in aanmerking voor de STAP-subsidie van €1.000 euro
Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
Maximaal 40 deelnemers
1,5 uur voorbereiding per college
Certificaat
Hoe is het programma opgebouwd?
Vanuit politiek-historisch, filosofisch, staatsrechtelijk en levensbeschouwelijk perspectief onderzoeken we tijdens deze thematisch samengestelde reeks colleges wat revolutie en moderne democratie met elkaar verbindt. Daarbij staat een aantal denkers centraal die zich daar uitvoerig over hebben gebogen. De reflecties van toenmalige tijdgenoten als Edmund Burke en Thomas Paine of, iets later, van Alexis de Tocqueville blijken niets aan actualiteit verloren te hebben. Ook het denken van Hannah Arendt over revolutie blijft tot op vandaag een must. De analyses van hedendaagse denkers als Slavoj Žižek en Alain Badiou laten de concrete problematiek van vandaag daar verrassend bij aansluiten. De uiteenlopende levensbeschouwelijke perspectieven en posities van deze denkers spelen in deze context een belangrijke rol en komen daarom eveneens aan bod.
Voor wie is de cursus relevant?
De cursus is toegankelijk voor een breed geïnteresseerd publiek. Ben je benieuwd wat een bepaalde kwestie voor jou persoonlijk betekent? Op een interactieve manier wordt er steeds één thema vanuit verschillende invalshoeken belicht. Er is geen voorkennis vereist.

Programmaleider prof. dr. Sophie van Bijsterveld
“Waarom dispuut en onenigheid de kern van een moderne vredespolitiek vormt. En waarom daar ook vandaag nog voor gestreden moet worden.”
Sophie van Bijsterveld is hoogleraar ‘Religie, recht en samenleving’ aan de Radboud Universiteit en de drijvende kracht achter het project: Tocqueville, Religie en Democratie.
Wat zeggen onze cursisten?
Bekijk hier de video en ontdek wat onze cursisten zeggen over het vervolgonderwijs van Radboud Academy.
Radboud Academy als opleidingspartner
In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit wordt het thema steeds op een laagdrempelige manier vanuit een ander invalshoek belicht. Er is ruimte voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou en je omgeving verder te ontwikkelen. Science-based kennis en skills
Topwetenschappers en experts
Praktische relevantie
Waardevol certificaat