Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Vierdelige cursus Voorbij de Angst voor de Dood

Doodgaan is de meest fundamentele angst van de mens. We denken niet graag aan de dood. Toch kijken we graag films waarin mensen lijden en doodgaan. Hoe valt dit te verklaren? In deze cursus onderzoeken we de complexe verhouding van de moderne mens tot de dood vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines.

Oude religieuze en filosofische tradities stellen dat het regelmatig ‘oefenen in doodgaan’ je doodsangst vermindert en je levenskwaliteit verbetert. Is dit wat mensen zoeken als ze dramatische films kijken over de dood? We bespreken onderzoek naar de kracht van ontroering en reflectie, hoe het kan gebeuren dat je als kijker in een verhaal gezogen wordt, en hoe dit je beïnvloedt. We maken de verbinding met actuele medisch-ethische vraagstukken rondom het levenseinde aan de hand van relevante filmfragmenten.

De sprekers in deze reeks zijn werkzaam aan de Radboud Universiteit, het Radboud Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in film-, communicatiewetenschappen en medische ethiek. De cursus biedt je een goed beeld van recente wetenschappelijke inzichten rondom actuele thema’s. Met iedere avond een verrassende invalshoek en op een toegankelijke wijze uitgelegd.

Je kunt je nog niet inschrijven voor de editie van Voorbij de Angst voor de Dood. Je kunt wel het 'Houd me op de hoogte formulier' invullen, zodat we je informeren over de data en inschrijfmogelijkheden van de nieuwe editie, of kijk in de portal voor het huidige aanbod.

Factsheet for the Curious

Startdatum: Nog niet bekend
Taal: Nederlands 
Duur: 4 bijeenkomsten
Kosten: € 150,00 (introductieprijs); de kosten zijn inclusief de koffie en thee. 
Type onderwijs: Cursus 
Opleidingsvorm: Offline 
Vakgebied: Communicatie, taal en media; filosofie, religie en ethiek; gedrag, psychologie en sociologie, gezondheid, zorg en welzijn; kunst, cultuur en geschiedenis
Eindresultaat: Certificaat 
Locatie: Op de campus van de Radboud Universiteit  
Docent(en): prof. dr. Enny Das, dr. Peter Verstraten en dr. Gert Olthuis
Studielast: 4 colleges van 1,5 uur. Houd rekening met gemiddeld ongeveer 2 uur voorbereiding per college in de vorm van het kijken van een film, het lezen van achtergrondartikelen of het schrijven van een column.
Planning: Nog niet bekend
Inschrijfdeadline: Nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 23, maximaal 30

Prof. dr. Enny Das

“COVID-19 heeft de dood dichterbij gebracht, maar wat doet dit met ons? In deze cursus bestuderen we het heikele onderwerp van de dood door films te kijken. Dat maakt het leuk om te doen, niet al te confronterend, en leerzaam!”

Enny Das

Hoe is het programma opgebouwd?

De reeks wordt gegeven gedurende vijf weken, middels vier colleges van 2x45 minuten, en een essayopdracht.

Podcast: Een jaar later en nieuw onderzoek

Doodgaan is de meest fundamentele angst van de mens. Hoogleraar communicatie en beïnvloeding Enny Das onderzocht hoe deze angst ons beïnvloedt. In de podcast Kassiewijle van NPO Radio 1 vertelt Enny Das over haar onderzoek.

Bekijk hier de actuele For the Curious-cursussen

Radboud Academy als opleidingspartner

In deze cursus verbindt Radboud Academy de laatste inzichten uit de wetenschap met de actuele vraagstukken uit de samenleving en uitdagingen uit je werkpraktijk. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Radboud Universiteit breng je je eigen casuïstiek in en ontvang je concrete handvatten om beter te kunnen handelen. We kiezen bewust voor onderwijs in kleine groepen, zodat er ruimte is voor interactie, reflectie en uitwisseling met andere deelnemers. Zo helpen we jou, je organisatie en de samenleving verder ontwikkelen.

Vink1 Science-based kennis en skills    Vink1 Topwetenschappers en experts
Vink1 Praktische relevantie                    Vink1 Waardevol certificaat