MethodsNet + RSS

Analytisch Pragmatisme: Een Inleiding tot Relationele Sociale Wetenschap (RSS00.04) - Gesloten

In deze online cursus van een week verken je een alternatieve manier van sociale wetenschappen die zijn oorsprong vindt in de analytische benadering van Max Weber en de reflecties van belangrijke pragmatistische denkers.

Algemeen

Deze cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk.

Tijdens het gehele programma van de Radboud Summer School is de voertaal Engels.

Om verschillende historische redenen worden de sociale wetenschappen, vooral in de Engelstalige wereld, al tientallen jaren gedomineerd door het neopositivisme. Het neopositivisme, met zijn toewijding aan de opheldering van nomothetische generalisaties door middel van een procedure van hypothesetests over meerdere gevallen, wordt maar al te vaak verward met "de wetenschappelijke methode", waardoor andere benaderingen van kennisproductie worden verdrongen.

De epistemische belangen van neopositivistisch onderzoek worden dan verward met de doelen van de wetenschap als zodanig, ondanks het feit dat het neopositivisme de feitelijke praktijk van natuurwetenschappen zoals natuurkunde niet erg goed weergeeft. Het resultaat van deze methodologische monocultuur is dat, hoewel we vaak kritiek hebben op het neopositivisme, we veel minder vaak systematische uiteenzettingen hebben over hoe empirisch onderzoek te doen dat niet min of meer voldoet aan neopositivistische structuren. Nog zeldzamer is een niet-neopositivistische methodologische verkenning die probeert belangrijke begrippen als causaliteit en algemeenheid te behouden, maar die deze begrippen niet op de conventionele neopositivistische manier behandelt.

Deze cursus geeft je een basis in precies zo'n alternatief: een niet-neopositivistische benadering van sociaal-wetenschappelijk onderzoek die de nadruk legt op causale verklaring en een belangrijke plaats inruimt voor algemeenheid. Voortbouwend op het werk van Max Weber en de traditie van het Amerikaanse pragmatisme, probeert de analytische pragmatische benadering conceptuele hulpmiddelen te articuleren en te verfijnen die gebruikt kunnen worden om gevalspecifieke verklaringen te produceren voor anderszins raadselachtige uitkomsten.

Collaboration

Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

MethodsNet + RSS

Cursussen (Sociale) Onderzoeksmethoden

Cursusoverzicht
    Course list

Overzicht cursussen & disciplines

Cursusoverzicht

Kun je dit jaar niet deelnemen?

We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail zodra het nieuwe programma klaar is. Want jij bent nodig!

Houd me op de hoogte

10 juni 2024, 09:00
    Onderwijsvorm
    Bijeenkomsten
    10 juni 2024, 09:00 - 14 juni 2024, 17:00
    Docent(en)
    Patrick Thaddeus Jackson
    Unieke code
    RSS00.04

Factsheet

Type onderwijs
    Geen
    Studielast (ECTS)
    Eindresultaat
    Certificaat

Je begint met de filosofische grondslagen van een analytisch pragmatische benadering en overweegt vervolgens enkele voorbeelden van werk waarin deze sensibiliteit is verwerkt en hoe die sensibiliteit je eigen werk zou kunnen informeren.

Na succesvolle afronding van deze cursus ben je bekend met ten minste één alternatief voor het neopositivisme als onderzoeksstrategie in de sociale wetenschappen.

Online cursus

Dit is een online cursus, wat betekent dat de sociale activiteiten van de Radboud Summer School helaas niet van toepassing zijn op deze cursus. Daarnaast zal het programma ook afwijken van het weekrooster dat op de website staat.

Twee weken voor aanvang van de cursus word je toegevoegd aan onze online leeromgeving Brightspace, waar de nieuwe tijden worden gecommuniceerd.

Patrick Thaddeus Jackson

Patrick Thaddeus Jackson is hoogleraar internationale studies en voorzitter van de afdeling Global Inquiry aan de School of International Service van de American University in Washington DC. Zijn bekroonde boek "The Conduct of Inquiry in International Relations" werd in 2016 in een tweede, herziene editie gepubliceerd door Routledge. Zijn nieuwe boek getiteld "Facts and Explanations in International Studies...and beyond" zal ook in 2024 verschijnen bij Routledge.

• Regular: €699 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)
    • Student & PhD's: €466 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)

Kortingen en beurzen

Toelating