Basic dosimetry and radiobiology for radionuclide therapy

Basisdosimetrie en radiobiologie voor radionuclidetherapie (RSS3.07) - VOL

In deze cursus krijg je basiskennis van dosimetrie en radiobiologie voor gerichte radionuclidetherapie om toe te passen in onderzoek en de dagelijkse klinische praktijk.

Duur: een week.

Deze cursus is uitverkocht

Deze cursus wordt georganiseerd door de Dosimetrie Core Unit, die expertise heeft in radionuclidedosimetrie over het hele translationele pad van fundamenteel onderzoek tot klinische implementatie. Het algemene doel van deze cursus is om meer inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van dosimetrie en radiobiologie voor gerichte radionuclidetherapie, met de nadruk op alfa- en bètastralende radionucliden.

Je leert de basisprincipes van radiobiologie en hoe dosimetrie moet worden uitgevoerd, zowel bij lokale als systemische therapieën. De nadruk ligt op het herkennen van mogelijkheden voor verschillende toepassingen van radiobiologie en dosimetrie en je leert hoe je het volledige potentieel ervan kunt benutten in je onderzoek. Een belangrijke toepassing van dosimetrie en radiobiologie ligt in het verkrijgen van een beter begrip van de dosis-effect relaties en hoe je preklinische parameters kunt vertalen naar bruikbare informatie voor toekomstig klinisch gebruik. De colleges worden gecombineerd met praktische opdrachten en rondleidingen.

Houd me op de hoogte

Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

Course list

Overview courses and disciplines

Cardiology

Health, Care and Welfare

Kun je dit jaar niet meedoen?

Wij kunnen je op de hoogte houden van het cursusprogramma voor 2025! Wil jij in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer. Ontvang een e-mail wanneer het nieuwe programma klaar is. Want je bent nodig!

01 juli 2024, 09:00
    € 600
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Bijeenkomsten
    01 juli 2024, 09:00 - 05 juli 2024, 17:00
    Docent(en)
    Steffie Peters
    Julie Nonnekens
    Unieke code
    RSS3.07

Factsheet

Type onderwijs
    Toelatingseisen
    Een afgeronde bacheloropleiding in de (bio)medische wetenschappen, medische biologie, geneeskunde, scheikunde, natuurkunde, of een vergelijkbare studie
    Studielast (ECTS)
    Eindresultaat
    Certificaat
    • Weekprogramma & Sociale Evenementen

Het weekprogramma van Radboud Summer School is zorgvuldig samengesteld voor de beste ervaring. Op deze pagina vind je de roosters en sociale evenementen.

Basic dosimetry and radiobiology for radionuclide therapy

Dr. Steffie Peters

Dr. Steffie Peters behaalde haar MSc in Biomedische Technologie in 2011 aan de Technische Universiteit Eindhoven (NL), met een focus op medische beeldvorming. Ze heeft een aantal jaren als onderzoeker gewerkt bij Philips Research (NL), waarna zij is opgeleid tot Medisch Fysisch Expert aan het Radboudumc in Nijmegen (NL). Ze promoveerde in 2022 op radionuclidendosimetrie in 177Lu-PSMA-therapie aan de Radboud Universiteit (NL). Door haar werk als medisch-fysisch expert te combineren met haar onderzoekservaring, heeft ze een sterke focus op dosimetrie in radionuclidetherapie, waarbij ze diepgaande kennis over dosimetriefysica bestrijkt en de dosimetrieprotocollen en -vereisten in de dagelijkse klinische praktijk coördineert. Ze is coördinator van de Dosimetry Core Unit en bekleedt een functie in verschillende internationale commissies en projecten, waaronder de EFOMP Special Interest Group for Internal Radionuclide Dosimetry, het SAMIRA Simplerad-project van de Europese Commissie en de EANM EARL-projectgroep voor 177Lutetium-kwantificering.

Julie Nonnekens

Dr. Julie Nonnekens

Dr. Julie Nonnekens behaalde haar MSc in Biotechnologie aan de Universiteit van Wageningen (NL) in 2009. Ze promoveerde in de kankerbiologie met de nadruk op DNA-reparatiemechanismen aan de Universiteit van Toulouse (FR) in 2013.

Vervolgens was ze postdoc bij het Hubrecht Instituut (NL) dat zich bezighoudt met ribosoombiogenese bij kanker en een lang leven. In 2014 trad Julie in dienst bij de afdelingen Radiologie & Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Genetica van het Erasmus MC Rotterdam (NL) en is nu universitair hoofddocent en leidt een onderzoeksgroep. Het onderzoek van haar groep overbrugt de belangen van beide afdelingen op het gebied van DNA-schadeherstelmechanismen en nucleaire geneeskunde om de radiobiologie van gerichte radionuclidenbehandeling tegen kanker te bestuderen om uiteindelijk de behandelingsregimes te optimaliseren.

Julie heeft verschillende prijzen ontvangen en is hoofdonderzoeker van verschillende onderzoeksbeurzen, waaronder de prestigieuze ERC Starting Grant. Zij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Radiobiologie en medeoprichter van de Europese werkgroep Radiobiologie van Moleculaire Radionuclide Therapie.

• Regular: €600 (aanmeldingsdeadline 15 Mei)

Inclusief: je cursus, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, officiële opening, officiële afsluiting (met wat drankjes en hapjes).

Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten.

Kortingen en beurzen

Toelating

Niveau van de deelnemer:

• Master
    • PhD
    • Postdoc
    • Professional

Toelatingsvereisten: Een afgeronde bacheloropleiding in de (bio)medische wetenschappen, medische biologie, geneeskunde, scheikunde, natuurkunde of vergelijkbaar.

Toelatingsdocumenten: Motivatiebrief en CV

Kun je dit jaar niet deelnemen?

We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe programma klaar is. Want jij bent nodig!