MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Casestudy-Onderzoek in de Sociale Wetenschappen (RSS2.04) - Gesloten

In deze cursus van een week leer je de belangrijke bouwstenen van kwalitatief casestudieonderzoek. We gaan in op verschillende methodologische keuzes die nodig zijn bij het ontwerpen en uitvoeren van casestudieonderzoek, om de theoretische bijdrage te maximaliseren. 

  Algemeen

  Deze cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk. 

  Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk toch willen we je wel een aantal soortgelijke cursussen aanbieden waarvoor aanmelden wel nog mogelijk is:

  • ''Vergelijkende Onderzoeksontwerpen: Het Opzetten en Uitvoeren van een Vergelijkend Project van A tot Z''. Neem gerust contact op met de cursusleider (Benoit Rihoux : benoit.rihoux [at] uclouvain.be (benoit[dot]rihoux[at]uclouvain[dot]be)) voor meer informatie over de cursus, inclusief de onderwerpen die worden behandeld en de mogelijke relevantie voor jouw trainingsbehoeften.
  • ''Procestraceringstechnieken - Inleiding" Neem gerust contact op met de cursusleider (Derek Beach: derek [at] ps.au.dk (derek[at]ps[dot]au[dot]dk)) voor meer informatie over de cursus, inclusief de onderwerpen die worden behandeld en de mogelijke relevantie voor jouw trainingsbehoeften.
  • "Proces Opsporingsmethoden in de Praktijk" Neem gerust contact op met de cursusleider (Derek Beach: derek [at] ps.au.dk (derek[at]ps[dot]au[dot]dk)) voor meer informatie over de cursus, inclusief de onderwerpen die worden behandeld en de mogelijke relevantie voor jouw trainingsbehoeften.

   

   

  Collaboration

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  MethodsNet + RSS

  Cursussen (Sociale) Onderzoeksmethoden

  Cursusoverzicht
  Course list

  Overzicht cursussen & disciplines

  Cursusoverzicht

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail zodra het nieuwe programma klaar is. Want jij bent nodig!

  Houd me op de hoogte

  Startdatum

  24 juni 2024, 09:00
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  24 juni 2024, 09:00 - 28 juni 2024, 17:00
  Unieke code
  RSS2.04

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Cursus programma

  Kwalitatief casestudieonderzoek is steeds populairder geworden voor het uitvoeren van sociaal-wetenschappelijk onderzoek om dikke beschrijvingen en gecontextualiseerde verklaringen te creëren. Ondanks de groeiende acceptatie kan kwalitatief casestudieonderzoek moeilijk zijn om op te zetten, uit te voeren en over te rapporteren, waardoor het vatbaar is voor kritiek, vooral als het gaat om het waarborgen van academische nauwkeurigheid. Bovendien kunnen verschillende academische conventies, voortkomend uit verschillende filosofische kampen, beginnende onderzoekers doen worstelen met verwarrende en tegenstrijdige terminologieën met betrekking tot casestudieonderzoek.

  In deze cursus worden deze problemen direct aangepakt en leer je de belangrijke bouwstenen van casestudieonderzoek. Meer specifiek nemen we de verschillende methodologische keuzes onder de loep die nodig zijn bij het ontwerpen van casestudieonderzoek, met als doel de theoretische bijdrage te maximaliseren. Deze keuzes omvatten:

  • Het formuleren van (een) goede onderzoeksvraag/vragen 
  • Het kiezen van kwalitatieve steekproefstrategieën (bijv. doelgerichte/theoretische steekproeftrekking) 
  • Het kiezen van een casestudyontwerp (theoretische/letterlijke replicatie, analyseniveaus) 
  • Het verzamelen van meerdere gegevensbronnen (bijv. interviews, observaties, documenten) 
  • Het uitvoeren van datatriangulatie en het bereiken van theoretische verzadiging 
  • Het uitvoeren van inhoudsanalyse (bijv, Het produceren van theoretische output (bijv. stellingen, verhalen, contextgevoelige modellen) 
  • Waarborgen van de nauwkeurigheid/betrouwbaarheid (bijv. interne validiteit, betrouwbaarheid, geloofwaardigheid, overdraagbaarheid).

  Deze ingewikkelde methodologische keuzes worden besproken aan de hand van toepassingsvoorbeelden, met als doel inzicht te krijgen in je sterke en zwakke punten. Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan brainstormactiviteiten/oefeningen door middel van oefeningen in de klas, gevolgd door praktijkoefeningen. Aan het eind van de cursus ben je in staat om kwalitatieve casestudies te begrijpen, te waarderen, toe te passen en te gebruiken voor je eigen onderzoek.

  Totaalpakket & Sociale Evenementen

  Dr. Bareerah Hafeez Hoorani

  Dr. Bareerah Hafeez Hoorani

  Dr. Bareerah Hafeez Hoorani is universitair docent Kwalitatieve empirische methoden aan de Nijmegen School of Management, en werkt momenteel bij de groep Onderzoeksmethoden. 

  Haar werk richt zich op kwalitatieve methoden, waarbij ze belangrijke onderzoeksoverwegingen aan de orde stelt, zoals rigor, case study design, selectiestrategieën, theorievorming en de rol van tijd. Naast haar methodologisch onderzoek is ze ook geïnteresseerd in het begrijpen van organisatorische identiteiten en hun rol in crisisherstel, en is ze gepassioneerd over het gebruik van methodologieën om 'grote uitdagingen' aan te pakken.

  Bareerah's werk is gepubliceerd in Journal of World Business, PLOS One, Journal of Informetrics en Scientometrics. Ze is ook co-auteur van een boek over kwalitatief case study onderzoek, dat in 2023 zal worden gepubliceerd door Cambridge University Press. Ze heeft haar werk gepresenteerd op gerenommeerde managementconferenties (bijv. de British Academy of Management, Academy of Management, European Academy of Management).

  Voor haar onderzoek heeft ze verschillende prijzen ontvangen. Ze heeft drie keer de prijs voor beste full paper ontvangen (1. research methodology track bij British Academy of Management 2018, 2. research methodology track bij British Academy of Management 2021 en 3. Identity track bij British Academy of Management 2021), en haar paper werd ook genomineerd voor de PhD prijs bij Strategic Management Society 2020. Identity track bij British Academy of Management 2021), en haar paper werd ook genomineerd voor de PhD prize award bij Strategic Management Society 2020. Ze heeft subsidies ontvangen van de Swiss National Foundation en de Shadowing grant van de Università della Svizzera italiana (USI, Zwitserland).

  Naast haar onderzoek doceert Bareerah op verschillende niveaus over kwalitatief onderzoek. Zo gaf ze onder andere les op de Summer School in Social Research Methods (Nederland) georganiseerd door het MethodsNet, de Swiss Summer School in Social Science Methods 2019 en op de Fashion Communication Conference 2019 (Zwitserland). Voordat ze bij de Radboud Universiteit kwam, was Bareerah promovendus aan de USI waar ze summa cum laude afstudeerde.

  Kosten

  Deze cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk 

  Wil je op de hoogte blijven voor deze cursus of soortgelijke cursussen voor volgend jaar, vul dan hier ons ''keep me informed'' formulier in

  • Regular: €1049 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)
  • Student & PhD's: €699 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten.

  Kortingen en beurzen

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: 

  • PhD
  • Postdoc
  • Professional

  Toelatingseisen: Geen

  Toelatingsdocumenten: Geen

  Inschrijven