MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Concepten en Conceptualisatie: Bouwstenen van Sociale Wetenschap (RSS1.17) - Gesloten

Concepten zijn fundamentele bouwstenen van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Ze zijn echter ook omstreden, moeilijk te construeren en aan verandering onderhevig. Deze zomercursus van een week biedt deelnemers een inleiding in de rol van concepten in theorieën, methoden en onderzoeksontwerp.

  Algemeen

  De cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk 

  Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk toch willen we je wel een aantal soortgelijke cursussen aanbieden waarvoor aanmelden wel nog mogelijk is:

  • ''Vergelijkende Onderzoeksontwerpen: Het Opzetten en UItvoeren van een Vergelijkend Project van A tot Z''. In deze cursus zijn concepten en conceptualisatie een belangrijk component. Neem gerust contact op met de cursusleider (Benoit Rihoux : benoit.rihoux [at] uclouvain.be (benoit[dot]rihoux[at]uclouvain[dot]be)) voor meer informatie over de cursus, inclusief de onderwerpen die worden behandeld en de mogelijke relevantie voor jouw trainingsbehoeften.
  • ''Interpretatieve Onderzoeksmethoden''. Neem gerust contact op met de cursusleider (Marie Østergaard : mol [at] dps.aau.dk (mol[at]dps[dot]aau[dot]dk)) voor meer informatie over de cursus, inclusief de onderwerpen die worden behandeld en de mogelijke relevantie voor jouw trainingsbehoeften.
  Collaboration

  Startdatum

  17 juni 2024, 09:00
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Engels
  Bijeenkomsten
  17 juni 2024, 09:00 - 21 juni 2024, 17:00
  Unieke code
  RSS1.17

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Tijdens het gehele programma van de Radboud Summer School is de voertaal Engels. Dit geldt voor alle cursussen maar ook tijdens informele netwerkbijeenkomsten en sociale evenementen wordt Engels gesproken.

  Cursusprogramma

  Startdatum: 17 juni 2024, 09:00 - 21 juni 2024, 17:00
  ECTS studiepunten: 2 ECTS. Voor meer informatie zie studiepunten en certificaat.

  Concepten zijn fundamentele bouwstenen van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Ze zijn onze 'basiseenheden van denken', bieden inzichten in gedeelde sociale werkelijkheden, informeren onze theoretische argumenten en sturen onze strategieën voor case-selectie. Ze zijn echter ook omstreden, moeilijk te construeren, te verduidelijken, te operationaliseren of te meten, en onderhevig aan verandering in tijd en ruimte.

  Deze cursus biedt je een inleiding in de rol van concepten in theorieën, methoden en onderzoeksontwerp. Dit gebeurt vanuit een pluralistisch gezichtspunt en biedt inzicht in zowel klassieke benaderingen van conceptvorming als 'ervaringsgerichte' concepten. We behandelen fundamentele kwesties van de ontologie, semantiek en vorming van concepten in sociaal-wetenschappelijk onderzoek. 

  Op basis van de belangrijkste concepten uit de sociale wetenschappen en de actuele interesses van jezelf bespreken we verschillende soorten concepten en conceptstructuren, en hoe je de geldigheid of geloofwaardigheid van concepten kunnen beoordelen. We hanteren een toegepast perspectief en maken gebruik van participatieve en ervaringsgerichte leermethodes om de verbeelding en creativiteit van de deelnemers te stimuleren.

  Elke dag begint met een twee uur durende lezing in de ochtend, gevolgd door een deelnemer-gerichte sessie in de middag, waarin het thema van de dag wordt toegepast op je eigen onderzoeksproject(en).

  • Dag 1: Introductie & filosofisch perspectief 
  • Dag 2: Type concepten 
  • Dag 3: Conceptstructuren 
  • Dag 4: Ervarings-nabije concepten 
  • Dag 5: Goodness of fit

  Om het meeste uit de cursus te halen, wordt van je verwacht dat je vooraf een opdracht indient op basis van je eigen actuele interesses, dat je jouw onderzoeksproject presenteert aan je medecursisten en dat je tijdens de cursus nog een extra opdracht inlevert.

  Totaalpakket & Sociale Evenementen

  MethodsNet + RSS

  Cursussen (Sociale) onderzoeksmethoden

  Cursusoverzicht
  Course list

  Overzicht cursussen & disciplines

  Cursusoverzicht

  Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  Saskia P. Ruth-Lovell

  Saskia P. Ruth-Lovell

  Saskia P. Ruth-Lovell is universitair hoofddocent Weerbare Democratie aan de afdeling Politieke Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze heeft een graad in Latijns-Amerikaanse studies en een PhD in politicologie van de Universiteit van Keulen, Duitsland. 

  In haar onderzoek is ze gespecialiseerd in vergelijkende politiek, cliëntelisme, populisme en Latijns-Amerikastudies. Ze heeft artikelen gepubliceerd in onder andere The Journal of Politics, the European Journal of Political Research en Latin American Politics and Society.

  Kosten

  Deze cursus is gesloten, aanmelden voor deze cursus is helaas niet meer mogelijk 

  Wil je op de hoogte blijven voor deze cursus of soortgelijke cursussen voor volgend jaar, vul dan hier ons ''keep me informed'' formulier in

  • Regular: €1049 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)
  • Student & PhD's: €699 (aanmeldingsdeadline 1 Mei)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten. 

  Kortingen en beurzen

  Toelating

  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • Postdoc
  • Professional

  Toelatingseisen: Deelnemers moeten een opdracht voor de cursus voorbereiden, een korte presentatie van hun eigen onderzoek en een opdracht tijdens de cursus gebaseerd op hun eigen onderzoek. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de lezingen die aan elke sessie worden toegewezen voor de les voorbereiden en dat ze deelnemen aan de oefeningen tijdens de les.

  Toelatingsdocumenten: Geen

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail zodra het nieuwe programma klaar is. Want je bent nodig!

  Houd me op de hoogte