Twee mensen aan het studeren

Cursus cultuuronderwijs ontwerpen voor het vak Engels

In de lopende vakvernieuwing is veel aandacht voor nieuwe vormen van cultuuronderwijs en burgerschap. Wil je hier nu al mee aan de slag? We zijn op zoek naar docenten die cultuuronderwijs willen ontwerpen voor de bovenbouw van het vak Engels.

Algemeen

Je doet dit samen met andere docenten en onder begeleiding van Stef Siepel, docentenopleider Engels en promovendus aan de Radboud Docenten Academie. Deze cursus maakt deel uit van het promotieonderzoek van Stef en is daarom beschikbaar tegen het scherpe tarief van 200 euro, inclusief avondeten. De cursus bestaat uit acht sessies van elk vier uur.

Voor zijn promotieonderzoek is Stef de afgelopen jaren bezig geweest met het onderzoeken van cultuuronderwijs binnen de moderne vreemde talen. Specifiek heeft hij gekeken naar cultuur als dynamisch concept. Hoe betekenis aan dingen wordt gegeven kan veranderen door de tijd heen en kan verschillen binnen en tussen culturele groepen. Het is fluïde en in beweging. Denk hierbij aan een maatschappelijke kwestie als het tentoonstellen van koloniale kunst.

Vertaling cultuur als dynamisch concept naar de lespraktijk

In het eerste gedeelte van Stefs promotieonderzoek stond inzicht krijgen in hoe cultuur als dynamisch concept vertaald wordt naar de lespraktijk centraal. Op basis van de opbrengsten van dit eerste gedeelte gaan we in deze cursus aan de slag met het ontwerpen van cultuuronderwijs voor het vak Engels in de bovenbouw. Eerst gaan we bepalen waar we ons op willen focussen en welke verschillende facetten we mee willen nemen. Daarna gaan we materiaal ontwikkelen dat je vervolgens zelf in je klas gaat uitvoeren. In de laatste sessies kijken we gezamenlijk terug op de uitvoering.

Wat levert deze cursus je op?

• Samen met gemotiveerde collega’s denk je na over cultuuronderwijs binnen het vak.
    • Je ontwikkelt onder begeleiding inspirerend en actueel onderwijsmateriaal dat je direct kunt gebruiken in je klas, en dat je naderhand ook aan collega’s ter beschikking kunt stellen.
    • Je helpt het onderzoek naar het taal- en cultuuronderwijs verder. De gegevens uit het ontwikkelproces worden gebruikt voor de ontwikkeling van het taal-en cultuuronderwijs.
    • De cursus draagt bij aan je professionalisering als docent. Je ontvangt een certificaat als bewijs van deelname.

03 oktober 2024
    Erasmusgebouw (campus Radboud Universiteit)
    M.i.v. oktober 2024 een maandelijkse sessie op donderdag van 16.00-20.00 uur, inclusief avondeten
    € 200
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Aantal bijeenkomsten
    Maximaal aantal deelnemers

Factsheet

Type onderwijs
    Toelatingseisen
    Je bent docent Engels en geeft in schooljaar 2024/2025 les in dit vak in de bovenbouw van het middelbaar onderwijs.
    Studie uren
    Eindresultaat