studenten online les
studenten online les

Digitale geletterdheid in het Curriculum

Ben je als coördinator of teamleider zoekende in hoe je digitale geletterdheid kunt vormgeven op je school? Dan ben je niet alleen. Veel scholen worstelen met de aanstaande verplichting om digitale geletterdheid te integreren. 

  Algemeen

  Digitale geletterdheid kan als vak aangeboden worden, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om het in bestaande vakken te integreren. Dit hoeft geen extra moetje te zijn, maar kan juist ook een creatieve nieuwe manier zijn om met de lesstof om te gaan en leerlingen te helpen om zich de lesstof eigen te maken. Tijdens de cursus komen verschillende voorbeelden van digitale geletterdheid in het curriculum aan bod en ga je zelf aan de slag met een ontwerp voor jouw school. Aan het einde van de cursus heb je een concreet plan van aanpak voor digitale geletterdheid in jóuw curriculum in handen. 

  Bijeenkomst 1: Discussie en samen nadenken

  Er passeren een aantal best practices de revu waarbij digitale geletterdheid geïntegreerd is in een vak. Je gaat individueel aan de slag met een conceptplan voor jouw school op hoofdlijnen. Welke vakken wil je erbij betrekken? En als het een apart vak wordt, hoe wil je het dan toepassen in andere vakken? Huiswerk: conceptplan op hoofdlijnen uitwerken.

  Bijeenkomst 2: Werksessie - plannen presenteren, feedback geven aan elkaar

  Je presenteert je conceptplan en ontvangt feedback van mede-cursisten en de docenten. Je gaat aan de slag met het ontwerpen van een doorlopende leerlijn binnen jouw plan. Huiswerk: in jouw school bespreken met sectievoorzitters die jij erbij wilt betrekken en MT. 

  Bijeenkomst 3: Feedback vanuit de school bespreken en verwerken in je conceptplan

  Tijdens de laatste les bespreek je hoe jouw conceptplan is geland in de school en welke tips en bezwaren je hebt meegekregen. Je sluit de les af met een concreet plan van aanpak voor het curriculum op jouw school.

  Huiswerk

  2-4 uur per bijeenkomst.

  Begeleiding

  Als onderzoekers en opleiders aan de Radboud Universiteit zijn Jacqueline Nijenhuis-Voogt en Renate van Keulen al langer betrokken bij de digitalisering van het onderwijs. Jacqueline deed als postdoc onderzoek naar de integratie van computational thinking in het onderwijs en Renate specialiseerde zich in digitalisering in het literatuuronderwijs. Gezamenlijk geven zij de cursus Digitale geletterdheid in het curriculum.

  Startdatum

  21 maart 2024, 15:30
  Kosten
  € 500
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Combinatie van op locatie en online
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  21 maart 2024, 15:30 - 17:00
  11 april 2024, 13:00 - 17:00
  16 mei 2024, 15:30 - 17:00
  Aantal bijeenkomsten
  3

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus

  De investering voor deze cursus is €500. Meld je aan door je naam en e-mailadres op dit formulier achter te laten en ons te laten weten of je eerder student bent geweest aan de Radboud Universiteit.

  Naar het inschrijfformulier