Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops
Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops

Digitale geletterdheid in het Curriculum

Ben je als coördinator of teamleider zoekende in hoe je digitale geletterdheid kunt vormgeven op je school? Dan ben je niet alleen. Veel scholen worstelen met de aanstaande verplichting om digitale geletterdheid te integreren. 

    Algemeen

    Digitale geletterdheid kan als vak aangeboden worden, maar er zijn ook tal van mogelijkheden om het in bestaande vakken te integreren. Dit hoeft geen extra moetje te zijn, maar kan juist ook een creatieve nieuwe manier zijn om met de lesstof om te gaan en leerlingen te helpen om zich de lesstof eigen te maken. Tijdens de cursus komen verschillende voorbeelden van digitale geletterdheid in het curriculum aan bod en ga je zelf aan de slag met een ontwerp voor jouw school. Aan het einde van de cursus heb je een concreet plan van aanpak voor digitale geletterdheid in jóuw curriculum in handen. 

    Begeleiding

    Als onderzoekers en opleiders aan de Radboud Universiteit zijn Jacqueline Nijenhuis-Voogt en Renate van Keulen al langer betrokken bij de digitalisering van het onderwijs. Jacqueline deed als postdoc onderzoek naar de integratie van computational thinking in het onderwijs en Renate specialiseerde zich in digitalisering in het literatuuronderwijs. Gezamenlijk geven zij de cursus Digitale geletterdheid in het curriculum.

    Startdatum

    22 januari 2026
    Plaats
    Campus Radboud Universiteit
    Drie bijeenkomsten op donderdag: 22 januari en 9 april online van 15.30 tot 17.00 uur, en 20 februari op de campus van 13.00 tot 17.00 uur
    Kosten
    € 500
    Vrijgesteld van btw
    Ja
    Onderwijsvorm
    Combinatie van op locatie en online
    Voertaal
    Nederlands
    Aantal bijeenkomsten
    3
    Deadline inschrijving
    18 januari 2026, 00:00

    Factsheet

    Type onderwijs
    Cursus
    Eindresultaat
    Certificaat

    Bijeenkomst 1

    Online: discussie en samen nadenken

    Een aantal best practices passeren de revue waarbij digitale geletterdheid geïntegreerd is in een vak. Je gaat individueel aan de slag met een conceptplan op hoofdlijnen voor jouw school. Welke vakken wil je erbij betrekken? En als het een apart vak wordt, hoe wil je het dan toepassen in andere vakken? Huiswerk: conceptplan op hoofdlijnen uitwerken.

    Bijeenkomst 2

    Live op de campus van de Radboud Universiteit: plannen presenteren en feedback geven aan elkaar

    Je presenteert je conceptplan en ontvangt feedback van medecursisten en de docenten. Je gaat aan de slag met het ontwerpen van een doorlopende leerlijn binnen jouw plan. Huiswerk: in jouw school bespreken met sectievoorzitters die jij erbij wilt betrekken en MT. 

    Bijeenkomst 3

    Online: feedback vanuit de school bespreken en verwerken in je conceptplan

    Tijdens de laatste les bespreek je hoe jouw conceptplan is geland in de school en welke tips en bezwaren je hebt meegekregen. Je sluit de les af met een concreet plan van aanpak voor het curriculum op jouw school.

    Huiswerk

    2-4 uur per bijeenkomst.