MethodsNet + RSS
MethodsNet + RSS

Discoursnetwerkanalyse (RSS1.04) - Bevestigd

Deze cursus van een week introduceert discoursnetwerkanalyse, een methodologie die kwalitatieve inhoudsanalyse combineert met sociale netwerkanalyse om beleidsdebatten en hun ontwikkeling in de tijd te meten.

  Algemeen

   

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

  Discoursnetwerkanalyse is een methodologische toolbox voor het meten en analyseren van beleidsdebatten en hun ontwikkeling in de tijd. Met de software Discourse Network Analyzer (DNA) kan je de meningen van actoren over beleid handmatig coderen in tekstgegevens. 

  Op een manier die vergelijkbaar is met andere kwalitatieve tools voor inhoudsanalyse, annoteer je uitspraken van politieke actoren over je geprefereerde of verworpen concepten, beleidsinstrumenten, frames of overtuigingen. Bruikbare tekstbronnen kunnen krantenartikelen, parlementaire getuigenissen, persagentschappen of sociale media zijn. DNA stelt je vervolgens in staat om verschillende soorten netwerkgegevens te exporteren op basis van wat de gebruiker heeft gecodeerd.

  De netwerkgegevens leggen de relaties tussen politieke actoren vast op basis van hun congruentie of conflict rond concepten. Wanneer deze relaties worden samengevoegd tot een netwerk, kan je discourscoalities of pleitbezorgerscoalities in deze netwerken identificeren, tussenpersonen, opinieleiders en centrale actoren en concepten identificeren, de dimensionaliteit van het discours onderzoeken, frames vinden die zijn samengesteld uit verschillende concepten doordat meerdere actoren het met elkaar eens zijn, de evolutie van het beleidsdebat in de tijd volgen (bijvoorbeeld voordat het beleid verandert), ideologische schalingstechnieken toepassen om de ideologische ideale punten van actoren ten opzichte van elkaar te meten, of de bijdragen van actoren aan het debat modelleren met behulp van statistische technieken. 

  Deze cursus verkent de verbanden tussen discoursnetwerkanalyse en een aantal beleidsprocestheorieën. 
   

  Collaboration
  MethodsNet + RSS

  (Social) Research Methods courses

  Course list
  Course list

  Overview courses and disciplines

  Course list

  Startdatum

  17 juni 2024, 09:00
  Educational method
  Op locatie
  Main Language
  Engels
  Sessions
  17 juni 2024, 09:00 - 21 juni 2024, 17:00
  Teacher(s)
  Philip Leifeld
  Unique code
  RSS1.04

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Toelatingseisen
  Bekijk de vereisten onder kosten en toelating
  Studielast (ECTS)
  2
  Eindresultaat
  Certificaat

  Tijdens het gehele programma van de Radboud Summer School is de voertaal Engels. Dit geldt voor alle cursussen maar ook tijdens informele netwerkbijeenkomsten en sociale evenementen wordt Engels gesproken.

  Cursusprogramma

  Startdatum: 17 juni 2024, 09:00 - 21 juni 2024, 17:00
  ECTS studiepunten: 2 ECTS. Voor meer informatie zie studiepunten en certificaat.

  We behandelen best practices voor het coderen van uitspraken in tekstgegevens. De cursus introduceert een verscheidenheid aan statistische en exploratieve methoden om de resulterende netwerkgegevens te analyseren. Naast de methodologische en theoretische fundamenten zul je ongeveer de helft van de tijd besteden aan software-implementaties, waaronder DNA, R en visone.

  Totaalpakket & sociale evenementen

  Testimonial | Kijk wat onze deelnemers zeggen over hun ervaring!

  Philip Leifeld

  Philip Leifeld
   

  Philip Leifeld is hoogleraar aan the Department of Social Statistics aan de Universiteit van Manchester (vanaf april 2024) en aan the Department of Government aan de Universiteit van Essex (tot maart 2024). Professor Leifeld probeert met zijn onderzoek de vorming van netwerken tussen politieke actoren bij het nastreven van beleidsdoelen te begrijpen. Hij ontwikkelt en implementeert statistische methoden voor de analyse van complexe netwerken. Het werk van professor Leifeld is gepubliceerd in het American Journal of Political Science en andere vooraanstaande tijdschriften op het gebied van politicologie, maar ook in technische tijdschriften zoals Physica A: Statistical Mechanics en het Journal of Statistical Software.

  De aanmeldingsdeadline is verstreken, aanmelden is niet meer mogelijk

   

  Kosten

  • Regular: €1049 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)
  • Student & PhD's: €699 (aanmeldingsdeadline 13 Mei)

  Inclusief: je cursus, korte ochtend- en late middagcursussen, koffie en thee tijdens de pauzes, elke dag een warme lunch, Officiële Opening, MethodsNET Café (inclusief enkele drankjes en snacks) Officiële Afsluiting (met enkele drankjes en snacks) en een gratis lidmaatschap van 1 jaar (kalenderjaar 2024) als regular lid van MethodsNET.

  Exclusief: vervoer, accommodatie, sociale evenementen en overige kosten.

  Kortingen en beurzen

  Toelating


  Niveau van de deelnemer: 

  • Master
  • PhD
  • Postdoc
  • Professional


  Toelatingseisen:  

  Participants should be interested in thinking about social phenomena and policy making as complex systems. Basic experience with the statistical programming environment R would be a plus, but only a small part of the course will actually use R. If you are willing to listen without using R during these parts, R skills are not strictly required. Participants should ideally bring their own laptops.

  Toelatingsdocumenten: 

  None

  Kun je dit jaar niet deelnemen?

  We kunnen je op de hoogte houden van het 2025 cursusprogramma! Wil je in 2025 je kennis verbreden met cursussen over duurzaamheid, recht, onderzoeksmethoden & vaardigheden, data science en meer? Ontvang een e-mail als het nieuwe voorstel klaar is. Want jij hebt een rol te spelen!

  Houd me op de hoogte